České spořitelně klesl zisk o osm procent, celá Erste Group ale rostla

Česká spořitelna (ilustrační foto)

Česká spořitelna (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0 SJu (cs:SJu) via Wikimedia

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 7,9 procenta na 3,4 miliardy korun. Na poklesu se významně podílí snížený čistý zisk z obchodních operací, který byl v loňském období mimořádně vysoký vlivem jednorázové změny metodiky při oceňování derivátů. Mateřské bankovní skupině Erste Group se naopak dařilo, její čistý zisk vzrostl na 7,4 miliardy korun.

„Pokles zisku je do značné míry způsobený změnou účetních postupů, což je jednorázová změna,“ komentoval výsledky analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Taktéž výrazně poklesl zisk z poplatků, jelikož konkurence na finančním trhu je silná a klienti požadují bankovní produkty s nízkými poplatky. Důležitý je údaj o růstu objemu úvěrů meziročně o 6,5 procenta, dodal.

Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou se ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 snížil o 46,8 procenta na 0,6 miliardy korun. Bance se ale podařilo pokles částečně kompenzovat navýšením zisku z cizoměnových operací. Provozní zisk se oproti loňským třem měsícům snížil o 14,4 procenta na 5,1 miliardy korun. Ve srovnání s posledním čtvrtletím 2015 se provozní zisk zvýšil, a to o 2,4 procenta.

Celkové provozní náklady se snížily o 1,2 procenta na 4,4 miliardy korun. „A to navzdory rostoucím nákladům na informační technologie ve spojení s pokračující digitalizací banky a rostoucím požadavkům bankovní regulace,“ uvedla banka. Tyto vyšší náklady se podařilo vykompenzovat nižší platbou do Fondu pojištění vkladů.

„Klesající úroková marže a poplatky znamenají, že banka bude v nejbližších měsících hledat jiné cesty, jak zvýšit ziskovost. Jednak bude tlačit na vyšší využití technologií a digitalizace a pak bude klientům nabízet produkty s vyšší cenou,“ míní Tomčiak.

Větší objem úvěrů

Bilanční suma banky se zvýšila o 7,8 procenta na 997,2 miliardy korun, v porovnání s loňským 1. čtvrtletím se změnila struktury aktiv. Zvýšil se objem poskytnutých úvěrů klientům, vkladů u centrální banky a aktiv držených do splatnosti. Snížil se objem realizovatelných finančních aktiv a investičního majetku. Na pasivní straně bilance se zvýšily klientské vklady, mezibankovní vklady a objem vlastního kapitálu. Snížil se objem vlastních emitovaných cenných papírů.

Objem portfolia klientských úvěrů se meziročně zvýšil o 6,5 procenta na 574,3 miliardy korun. Podle předsedy představenstva ČS Tomáše Salomona právě silný růst úvěrů a zlepšující se kvalita portfolia pozitivně ovlivnily úroveň čistého zisku. „Byli jsme efektivní i v řízení nákladů, a to přes rostoucí výdaje do digitalizace banky. Dlouhodobá důvěra klientů se projevila na přílivu vkladů,“ uvedl.

Česká spořitelna je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů. Akcie její mateřské společnosti Erste Group se obchodují na pražské burze. Bankovní skupina vykázala v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk 274,7 milionu eur (zhruba 7,4 miliardy korun). Loni ve stejném období vydělala 225,8 milionu eur (6,1 miliardy korun). Bance letos vzrostl objem poskytnutých klientských úvěrů, který ale nedokázal zcela vyvážit vliv poklesu čistého úrokového výnosu.

Akcie Erste Group na pražské burzeZdroj: euroinvestor.com

Bilanční suma skupiny Erste vzrostla v úvodním kvartálu letošního roku na 206,4 miliardy eur (zhruba 5,6 bilionu korun) z loňských 199,7 miliardy. Bance mírně vzrostly úvěry a jiné pohledávky za klienty. Na straně pasiv se zvýšily vklady bank klientů i klientů.

Čistý úrokový výnos Erste Group klesl v prvním čtvrtletí na 1,092 miliardy eur z 1,098 miliardy ve stejném období loňského roku. Bance poklesl také výnos z poplatků a provizí, a to zejména v důsledku nízkých příjmů z obchodů s cennými papíry a z platebních služeb. To spolu se zaúčtováním většiny příspěvků do systému pojištění vkladů způsobilo, že skupině v prvním kvartálu klesl provozní zisk na 620,5 milionu eur.

Lepší kvalita aktiv

Bance se na druhé straně zlepšila kvalita aktiv na úroveň roku 2009. „Nadále rostly klientské úvěry, ačkoli tento růst jen částečně zmírnil pokles čistého úrokového výnosu. Ten byl ovlivněn negativními sazbami,“ sdělil médiím předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl.

Analytici v průměru očekávali pokles čistého zisku bankovní skupiny Erste v prvním čtvrtletí na 219 milionů eur (5,9 miliardy korun). Výsledky vyznívají smíšeně, uvedl analytik Fio Banky Michal Křikava. Provozní úroveň banky zaostala za odhadem vlivem vyšších provozních nákladů i nižších poplatkových výnosů. „Ale zejména vlivem nižších nákladů na riziko překonala Erste Bank na úrovni čistého zisku naše odhady i očekávání trhu. Celkově vnímáme výsledky neutrálně až mírně negativně,“ dodal.

Akcie skupiny na burze po desáté hodině ztrácely 0,6 procenta na 664 korun. Rakouská skupina Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku.