České spořitelně loni klesl zisk na 16 miliard. Matka Erste dopadla hůř

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Loňský rok nedopadl pro Českou spořitelnu příliš dobře. Vydělala necelých 16 miliard korun a její zisk tak klesl meziročně o 6,2 procenta. O 422 milionů eur spadnul dolů zisk i rakouské finanční skupině Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá.

Provozní zisk České spořitelny se snížil o čtyři procenta na 24,29 miliardy korun. Představenstvo plánuje navrhnout na dubnové valné hromadě výplatu dividendy 60 korun na akcii. Výsledky ovlivnilo zejména snížení čistého úrokového výnosu, zvýšení zisků z obchodních operací, snížení výnosů z finančních aktiv a pokračující pokles provozních nákladů hlavně v první polovině loňského roku.

Podle generálního ředitele České spořitelny Pavla Kysilky letos firma očekává její dvouprocentní růst. V loňském roce zaznamenala společnost u velkých firemních klientů téměř třináctiprocentní růst financování jejich investičních, provozních a obchodních cílů.

Pohyb akcií Erste Bank na pražské burze za pět let:

Graf 28. 2. 2014.Graf 28. 2. 2014. | capkova@mf.cz

„Pokračoval stále rostoucí zájem domácností o hypotéky a poskytli jsme o 30 procent více nových spotřebitelských úvěrů. Dobrou finanční kondici ekonomiky potvrdil také pokles nesplácených úvěrů a zlepšující se kvalita našeho úvěrového portfolia,“ uvedl Kysilka.

Čisté příjmy z poplatků a provizí firmě meziročně klesly o čtyři procenta na 11,29 miliardy korun. Pokles ovlivnila ekonomická situace, a také to, že klienti častěji využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné programy a produkty. „Pozitivní vývoj zaznamenaly především příjmy z poplatků a provizí z úvěrů a z operací s cennými papíry díky jejich rostoucímu počtu. Snížily se příjmy z poplatků z platebních transakcí,“ uvedla firma.

Pavel KysilkaPavel Kysilka | E15 Anna VackovaDomácnosti mají stále zájem o hypotéky, říká generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka (foto Anna Vacková)

Pokračující pokles úrokových sazeb se projevil ve snížení čistého úrokového výnosu o 5,9 procenta na 27,91 miliardy korun.

Bilanční suma vzrostla o 5,2 procenta na 968,72 miliardy korun. „Meziročně došlo ke změně struktury aktiv, zvýšil se objem poskytnutých úvěrů, realizovatelných finančních aktiv a vkladů u České národní banky. Snížil se objem finančních aktiv držených do splatnosti a aktiv určených k obchodování,“ uvedla spořitelna. Na pasivní straně bilance se zvýšily závazky ke klientům a k bankám a objem vlastního kapitálu. Snížil se především objem vlastních emitovaných cenných papírů.

Rakouské finanční skupině Erste Group Bank loni klesl meziročně čistý zisk na 61 milionů eur, zhruba 1,7 miliardy korun, ze 483,5 milionu eur, přibližně 13,2 miliardy korun. Provozní výnos klesl o 3,7 procenta na 6,96 miliardy eur, zhruba 190,3 miliardy korun. Čistý zisk podle banky ovlivnilo to, že se loni výrazně zvýšila daňová sazba.