České úrokové drama. ČNB může radikálně srazit sazby, trh je ale rozpolcený

ČNB se chystá ke startu éry levnějších půjček

ČNB se chystá ke startu éry levnějších půjček Zdroj: e15 / grafika

Finanční trhy vyhlížejí ve čtvrtek zřejmě jedno z nejdramatičtějších jednání bankovní rady ČNB za poslední léta. Ve hře je totiž začátek éry snižování úrokových sazeb, a tedy zlevňování úvěrů v ekonomice. Stalo by se tak poprvé od května 2020, kdy ČNB masivním poklesem sazeb reagovala na příchod první covidové vlny. Před bankéři přitom stojí ožehavé dilema. Argumentem pro levnější půjčky je nečekaně slabá česká ekonomika, proti naopak mluví vůči vyspělým ekonomikám stále vysoká domácí inflace. Přesto ekonomové nevylučují radikální úrokový řez.

„Na čtvrtečním zasedání očekávám snížení sazeb. Debata rady bude pravděpodobně probíhat v rozmezí od 0,25 po 0,75 procentního bodu. Jako vítěznou možnost vidím snížení sazeb o půl bodu,“ uvádí datový ekonom společnosti Datarun Petr Bartoň.

Klíčová sazba v ekonomice by tak klesla z aktuálních sedmi na 6,5 procenta. Bankéři ČNB by si výrazným jednorázovým snížením sazeb zároveň pojistili stabilitu finančních trhů před svátky. „Den před štědrovečerním víkendem centrální banka jistě nebude chtít nutit finanční trhy, aby reagovaly a honem se přizpůsobily během čtvrtečního večera a pátku,“ soudí Bartoň. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!