České úvěrové pojišťovny ruským firmám dál věří

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Přes hrozby sankcí západních zemí vůči Rusku kvůli situaci na Krymu a výhrůžkám Moskvy, že začne konfiskovat majetek zahraničních firem, české úvěrové pojišťovny Rusku a tamním firmám zatím věří.

„Řídíme se pravidly Konsenzu OECD, který Rusko řadí do třetí rizikové kategorie, a tomu odpovídají podmínky pojištění exportních úvěrů. EGAP zatím neplánuje žádná opatření, která by podmínky pro poskytování pojištění exportních úvěrů do Ruska zpřísnila,“ říká Hana Hikelová, mluvčí EGAP. Podíl exportu do Ruska pojištěného EGAP v posledních letech klesá, přestože vývoz do Ruska roste.

EGAP stejně jako komerční pojišťovny situaci v Rusku sledují a na její změny jsou připraveny reagovat. Nicméně čistě z ekonomických důvodů není důvod pojištění financování vývozu do Ruska zpřísňovat. „I přes svá specifika se jedná o stabilní a relativně silnou ekonomiku s přebytkem zahraničního obchodu taženým zejména exportem surovin. Rovněž vývoj počtu platebních neschopností ruských odběratelů nenaznačuje jakékoli zhoršení,“ vysvětluje Michal Veselý, generální ředitel KUPEG úvěrové pojišťovny.

V tom je hlavní rozdíl ve srovnání s Ukrajinou, u níž EGAP i komerční pojišťovny pozastavily poskytování úvěrového pojištění. „Ukrajinské riziko jsme vnímali jako vyšší zhruba od poloviny loňska. Příčinou byl zejména deficit běžného účtu obchodní bilance a pokles devizových rezerv,“ říká Veselý. Důvodem pro ukončení krytí ukrajinských odběratelů nebyla pouze politická nestabilita, ale také to, že vláda je příliš závislá na zahraniční ekonomické pomoci, bez níž nebude schopna hradit své závazky.