Česko se možná stane první zemí Evropské unie, kde začne fungovat ruská platební karta Mir

Karta Mir

Karta Mir Zdroj: Mir

První zemí EU, kde bude přijímána ruská platební karta Mir, se může stát Česká republika. Kartu si Rusko vytvořilo původně pro vlastní trh, když byly na zemi uvaleny obchodních sankce

Rusko chce zkusit vyjednat přijímání své platební karty Mir v České republice. V ruských médiích to oznámil Vladimir Komlev, šéf tamějšího Národního systému platebních karet. Vedle toho uvažuje o uvedení karty Mir také na španělský trh. „Do těchto zemí jezdí ruští turisté. Navrhl jsem kolegům projednat možnost pilotního projektu v Praze a eventuálně v Barceloně,“ uvedl Komlev.

Rusové oslovili společnost Global Payments Europe (GPE), kterou Komlev označil za vhodného partnera pro uvedení karty na český trh. „S panem Komlevem jsem ve spojení a připravujeme společnou schůzku během léta. Na té se budeme bavit jak o potenciálu karet Mir na českém trhu, tak o náročnosti implementace,“ potvrdil Miroslav Crha, výkonný ředitel GPE.

Karta Mir neboli Svět vznikla původně pro vnitřní potřeby Ruska poté, co byly na zemi uvaleny obchodní sankce. Společnosti Visa a MasterCard tehdy pozastavily funkčnost karet některých ruských klientů, kteří se ocitli na sankčním seznamu. Prezident Putin zároveň kritizoval přílišnou dominanci obou zmíněných značek v odvětví platebních služeb a chce, aby karta Mir získala postupně většinu domácího ruského trhu.

Od loňska, kdy začaly ruské banky kartu nabízet, jich bylo vydáno zatím asi pět milionů. V Rusku ji přijímá už 90 procent bankomatů. Rusové zároveň zkoušejí jednat se značkou MasterCard o vytvoření jakési „hybridní“ karty, která by v Rusku fungovala jako Mir a v zahraničí by využívala systém MasterCard.