Čína prý spustí svůj mezinárodní platební systém během několika týdnů

čínská měna jüan

čínská měna jüan Zdroj: ctk/AP

Čínská centrální banka podle zdrojů agentury Reuters již vypracovala návrhy právních předpisů pro svůj nový mezinárodní platební systém CIPS (China International Payment Systém). Fungovat tak začne počátkem října a Peking si od něj mimo jiné slibuje, že pomůže četnějšímu používání jüanu v globálních transakcích.

Mezinárodní společnosti tak budou mít usnadněny platební styky s Čínou. Klesnou transakční náklady a doba zpracování příkazů. Podle Reuters tím padne jedna z největších překážek, která brání používání čínské měny ve světovém měřítku.

Do nového systému zpočátku bude zahrnuto 11 čínských bank a osm tamních poboček zahraničních finančních domů. Mezi ně patří například HSBC, Citigroup či Standard Chartered PLC.

Svůj vlastní mezinárodní platební systém připravuje také Rusko. Podle náměstka ministra financí Alexeje Mojsejeva jej chce dokončit během následujících šesti měsíců. Součástí ruské snahy o větší nezávislost v oblasti finanční infrastruktury je i připravované zavedení „národních“ platebních karet Mir.