Čínské banky evidovaly v prosinci nejvíce špatných úvěrů za deset let

čínské jüany

čínské jüany Zdroj: Elyyo, public domain, wiki

Hodnota špatných úvěrů čínských komerčních bank na konci loňského roku stoupla na 1,27 bilionu jüanů (4,7 bilionu korun), což byla nejvyšší hodnota za deset let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil čínský bankovní regulátor. Zpráva potvrzuje, že druhá největší ekonomika světa se potýká s potížemi kvůli růstu zadlužení a zpomalení ekonomického růstu, napsala agentura Reuters.

Průměrný podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu úvěrů komerčních bank stoupl na konci prosince na 1,67 procenta z 1,59 procenta na konci září, dodala čínská bankovní regulační komise. Celková hodnota špatných úvěrů za tři měsíce do konce prosince stoupla o 88,1 miliardy jüanů (328,7 miliard korun) a byla nejvyšší od druhého čtvrtletí 2006.

Hodnota půjček, u kterých hrozí, že se brzy změní v nesplácené, se podle regulátora od konce září zvýšila o 80 miliard jüanů na 2,89 bilionu jüanů (10,8 bilionu korun). Zisk čínských bank se loni zvýšil o 2,43 procenta na 1,59 bilionu jüanů. Růst zisku bank brzdí opakované snižování úrokových sazeb centrální bankou a pokračující liberalizace tvorby úrokových sazeb.