Čistý zisk České spořitelny loni klesl na 15 miliard korun

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

České spořitelně, největší tuzemské bance podle počtu klientů, loni klesl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 3,3 procenta na 15,07 miliardy korun. Provozní zisk vzrostl o dvě desetiny procenta na 22,91 miliardy korun díky prodeji úvěrů a zvýšení efektivity.

„Zlepšující se ekonomická situace domácností i firem v České republice se odrazila na zvýšeném úvěrování domácností a v kombinaci s důsledným řízením nákladů i na mírném nárůstu provozního zisku,“ uvedla banka. Pokles čistého zisku je podle ní způsoben zejména ostatním provozním výsledkem.

Bilanční suma banky se loni snížila o 6,8 procenta na 902,59 miliardy korun. Klientské úvěry v hrubém vyčíslení vzrostly o 2,1 procenta na 518,19 miliardy korun. Vklady naopak klesly o 6,4 procenta na 680,44 miliardy korun.

Největší zisk ve skupině

„V kontextu mateřské skupiny to byla opět Česká spořitelna, která skupině vygenerovala největší čistý zisk, například více jak dvakrát větší než v Rakousku,“ uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Mezi velkou českou bankovní trojkou spořitelna jen velmi slabě zaostávala.

Na rozdíl od Komerční banky a ČSOB zaznamenala určitý meziroční pokles čistých úrokových výnosů o dvě procenta, což však úspěšně kompenzovala růstem výnosů z poplatků a provizí díky rostoucí aktivitě klientů a zisky z obchodování, upozornil.

provozní výsledek ČSprovozní výsledek ČS | CS

Poměr nákladů a výnosů se loni zlepšil na 44,3 procenta ze 45 procent o rok dřív. Provozní náklady spořitelna v loňském roce snížila o 2,7 procenta na 18,23 miliardy korun. „Meziročně se podařilo snížit personální náklady, náklady na kancelářské prostory a spotřebu materiálu,“ uvedla banka.

Čistý výnos z poplatků a provizí loni zůstal na 11,3 miliardy korun. Objem poplatků a provizí vzrostl u operací s cennými papíry, snížil se u platebních transakcí a úvěrových obchodů. Čistý zisk spořitelny z obchodních operací a aktiv se meziročně zvýšil o 4,8 procenta na 2,29 miliardy korun.

Skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá, se loni dostala do ztráty 1,44 miliardy eur (39,63 miliardy korun). V roce 2013 vykázala zisk 60 milionů eur.

Česká spořitelna drží Erste nad vodou