Čistý zisk Generali loni kvůli odpisům výrazně klesl

pojišťovna Generali

pojišťovna Generali Zdroj: profimedia.cz

Největší italské pojišťovně Generali za loňský rok kvůli odpisům silně klesl čistý zisk, provozní výsledek se ale zlepšil. Společnost v rámci své transformace a důkladného čištění bilance odepsala z loňského hrubého výsledku 1,7 miliardy eur, zhruba 43,5 miliardy korun.

Generali se po lednové dohodě s českou PPF Group stala plným vlastníkem skupiny Generali PPF Holding (GPH), jejíž součástí je Česká pojišťovna.

Čistý zisk Generali loni klesl na 70 milionů eur, asi 1,8 miliardy korun z 856 milionů eur v roce 2011. Provozní zisk naopak stoupl o 10,5 procenta na 4,2 miliardy eur, což překonalo plánovanou úroveň čtyř miliard eur. Celkové vybrané pojistné se zvýšilo o 3,2 procenta na 70 miliard eur.

Pojišťovna v lednu po převzetí akcií GPH představila tříletý strategický plán, v jehož rámci hodlá zvýšit ziskovost. Její roční provozní zisk by se měl pomocí investic na nových trzích a snížení nákladů dostat nad pět miliard eur. Nová strategie spolu s vyčištěním firemní rozvahy je výsledkem působení nového generálního ředitele společnosti Maria Greca, který nastoupil loni v srpnu.

Generali za 49 procent akcií GPH zaplatí PPF 2,5 miliardy eur. GPH je jednou z předních pojišťoven ve střední a východní Evropy. Spravuje aktiva za zhruba 15 miliard eur a poskytuje služby více než 13 milionům klientů. Na českém trhu do něj patří Česká pojišťovna a pojišťovna Generali.

: