Čistý zisk Komerční banky vzrostl meziročně o téměř 40 procent

Komerční banka, pobočka U Průhonu

Komerční banka, pobočka U Průhonu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Bankomat Komerční banky
2
Fotogalerie

Čistý zisk Komerční banky vzrostl meziročně za rok 2022 o 37,9 procenta na 17,6 miliardy korun. Výnosy bance stouply o 23,2 procenta na 38,6 miliardy, uvedla banka na svém webu. Předsednictvo banky navíc navrhlo vyplacení dividenty 60,42 koruny na akcii. Tedy celkem 11,5 miliardy korun. O výplatě rozhodne 20. dubna valná hromada.

„K silným obchodním a finančním výsledkům přispělo dynamické oživení aktivity spotřebitelů i firem po dvou letech pandemických restrikcí,“ sdělil předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka. „Prostředí, ve kterém podnikáme, přinese i letos řadu výzev. Inflace, zvyšující se náklady na vklady a důsledky zpomalení ekonomiky bezpochyby ovlivní výsledky tohoto roku,“ doplnil.

Výši loňského růstu výnosů podle banky ovlivnila nízká základna roku 2021, která byla ovlivněna pandemickými omezeními a mimořádně nízkými úrokovými sazbami. Růst výnosů táhly hlavně čisté úrokové výnosy, které těžily například z rostoucího objemu úvěrů. 

Ekonomický a společenský život podle Komerční banky ve čtvrtém čtvrtletí stále významně ovlivňovaly vysoké ceny energií a obecně inflační prostředí, dopadající zejména do rozpočtů domácností. Globální tržní prostředí poznamenaly rostoucí úrokové sazby. 

„V roce 2023 se soustředíme na implementaci dalších kroků naší strategie. Skupina Komerční banky pokročí ve své transformaci, jejíž cílem je vytvořit českého lídra v nové éře bankovnictví.” doplnil Jan Juchelka.

Skupinou Komerční banky meziročně stoupl o 6,2 procenta na 784,9 miliardy korun. Do skupiny patří kromě samotné banky třeba Modrá pyramida stavební spořitelna či poskytovatel spotřebních úvěrů Essox a také KB penzijní společnost nebo Komerční pojišťovna.

Vklady klientů skupiny poklesly meziročně o 3,4 procenta na 916,8 miliardy korun. Objem aktiv klientů v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění ale narostl o 6,4 procenta na 216,6 miliardy. Klienti podle Komerční banky hledali vyšší zhodnocení svých peněz na spořicích a termínovaných účtech a v podílových fondech.