Citigroup zvýšila zisk o 24 procent na 3,3 miliardy dolarů

Citibank

Citibank

Americký finanční ústav Citigroup hospodařil ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 3,34 miliardy dolarů (asi 57,5 miliardy korun). To je meziroční nárůst o 24 procent a mnohem lepší výsledek, než se čekalo. Za zlepšením jsou hlavně nižší ztráty z poskytnutých půjček. Citigroup je třetí největší bankou v USA podle výše aktiv.

Zisk na akcii ve čtvrtletí činil 1,09 dolarů, a zvýšil se tak z předchozích 90 centů, kde byl před rokem. Srovnání je přepočteno tak, aby zohlednilo takzvané reverzní štěpení z letošního roku. K němu jsou firmy někdy nuceny okolnostmi, aby plnily pravidla obchodování na burze.

Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru čekali, že zisk na akcii dosáhne 96 centů. Celkové výnosy nicméně o sedm procent klesly a dosáhly 20,6 miliardy dolarů (asi 354,5 miliardy korun).

Citigroup v květnu přistoupila k reverznímu štěpení v poměru 1:10. To znamená, že celkový počet emitovaných akcií snížila na deset procent výchozího stavu, čímž se zároveň desetinásobně zvýšila cena akcií. Ta před štěpením činila asi čtyři dolary, po štěpení asi 40 dolarů.

Cena akcií obchodovaných na burze se podle pravidel některých burz musí pohybovat nad určitou úrovní. Nejpřísnější je v tomto ohledu burza v New Yorku, kde se obchodují i akcie Citigroup. Jiné burzy, především ty, které jsou určeny pro mladé začínající firmy, taková omezení nemají.