ČNB bude méně hlídat pobočky zahraničních bank

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Česká národní banka přijde vlivem nové legislativy Evropské unie o možnost dohlížet na likviditu poboček zahraničních bank v Česku. ČNB tak ztratí informace z první ruky o likvidním zdraví některých bankovních hráčů. Žádná z poboček zahraničních bank v tuzemsku ale pro bankovní sektor nemá zásadní význam. Klientsky nejpočetnější jsou Citibank, mBank či Zuno Bank.

Likviditou je myšlena schopnost držet dostatečnou hotovost či aktiva rychle směnitelná za hotovost, aby byla banka schopna dostát svým závazkům.

„S likviditou mBank nikdy nebyly problémy, máme dlouhé roky dvakrát více vkladů než úvěrů,“ dušuje se ředitel tuzemské mBank Roman Truhlář. Pro banku se příliš nezmění, přestane dávat některé informace ČNB, které teď podléhají téměř výhradně dohledu orgánů svého domovského státu. V případě Citibank je to Irsko, u mBank Polsko a u Zuna Rakousko.

Ztratit dohled nad likviditou poboček zahraničních bank v Česku by ČNB měla v roce 2015, vyplývá to z návrhu novely zákona, který předložilo ministerstvo financí k připomínkovému řízení.

Centrální bance tak po roce 2015 u poboček zahraničních bank zůstane nějaká pravomoc pouze v oblasti práv spotřebitelů. Ta jsou lokální, i když v rámci harmonizace evropské legislativy je rozdílů v legislativě stále méně.