ČNB nechala sazby beze změny, na minimu jsou už dva roky

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Bankovní rada České národní banky dnes opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak již zůstává dva roky na historickém minimu 0,75 procenta. Podle většiny analytiků ponechá ČNB sazby beze změny po celý letošní rok.

Analytici většinou očekávají sazby beze změny po celý letošní rok. Vyšší inflace je totiž nadále způsobena faktory, na které nemá měnová politika vliv; za růstem cen pro spotřebitele je především vyšší daň z přidané hodnoty, spotřební daně nebo rostoucí ceny pohonných hmot.

„I když se celková inflace nachází výrazně nad únorovou prognózou ČNB, centrální bankéři mohou být v klidu. Faktory stojící za vzestupem inflace by měly být pouze dočasného charakteru. Nevidíme tedy důvod, proč by bankovní rada ČNB měla na následujících zasedáních přistoupit ke zvyšování sazeb,“ uvedl například analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.