ČNB se k záporným sazbám neuchýlila, nechala je beze změny

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň rada ponechala úrokové sazby na historických minimech. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013. Na počátku února bankovní rada uvedla, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2017 a že jako pravděpodobné vidí ukončení režimu v první polovině roku 2017.

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 korun za euro“.

Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu. Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur.

Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Další intervence provedla centrální banka loni v červenci a pokračovala v nich i v dalších měsících. Podle dostupných statistik tak celkem do konce ledna intervenovala za více než půl bilionu korun. Dnešního zasedání se zúčastnilo všech sedm členů rady