Creditas hodlá vábit klienty na tučné úročení, marže z úvěrů jí v posledních letech podstatně klesly

pobočka Creditas

pobočka Creditas Zdroj: Google Streetview

Až 2,5 procenta ročního úroku hodlá perspektivně střadatelům na termínových kontech nabídnout jedna z mála kampeliček s bankovní licencí na českém trhu Creditas. Některé ze sazeb hodlá záložna, která se na banku formálně přemění od Nového roku, klientům do budoucna i garantovat.

Vydělat na relativně vysoký úrok placený klientům hodlá rozmachem úvěrového byznysu pro firmy i investicemi na finančních trzích, a to především do firemních dluhopisů obchodovaných na evropských burzách.

„Zhodnotit peníze tak, aby to bylo bezpečné a s dostatečně nízkou mírou rizika, je už dneska poměrně obtížný proces. Na druhou stranu zájem firem o naše úvěry je momentálně větší, než jsme schopni zvládnout,“ uvedl šéf záložny Creditas Vladimír Hořejší. Právě úvěrový byznys se přesto Creditasu loni smrskl.

Úrokové příjmy z poskytnutých půjček se totiž záložně oproti roku 2014 snížily o 13 procent. „Objem poskytnutých úvěrů mimo jiné i v souvislosti s chystanou přeměnou na banku loni mírně klesl. Zároveň se u nás projevil i trend klesajících marží,“ pokračuje Hořejší.

Zatímco tak záložna v roce 2012 půjčovala firmám za průměrný roční úrok 8 až 8,5 procenta, nyní je to podle něho mezi 6 až 7 procenty. „Domníváme se, že marže v současnosti dosáhly svého minima,“ doplnil. Vedle půjček primárně malým a středním podnikům se banka hodlá zaměřit i na úrokové a měnové zajištění firemního podnikání či na platební styk v cizích měnách.