ČSOB se daří, loni zvýšila zisk o třetinu

ČSOB

ČSOB

Československá obchodní banka (ČSOB), která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, ohlásila úspěšný rok. Loni vykázala čistý zisk 15,3 miliardy korun, v meziročním srovnání o 37 procent vyšší. K růstu dopomohly dva silné faktory: prodej podílu v ČSOB Pojišťovně a nízká srovnávací základna z roku 2011, kterou ovlivnila tvorba opravných položek vůči řeckým státním dluhopisům.

Opravné položky vůči Řecku ČSOB předloni ubraly z čistého zisku 2,5 miliardy korun. Prodej podílu v ČSOB Pojišťovně do KBC Insurance přinesl bance 1,2 miliardy korun.

Objem vkladů banky vzrostl v roce 2012 o tři procenta na 630 miliard korun. Objem úvěrů loni vzrostl o osm procent na 476,1 miliardy korun. „Růst úvěrového portfolia v roce 2012 dokazuje, že i přes útlum hospodářství pokračuje poptávka po úvěrových produktech. Podobný vývoj můžeme očekávat i letos,“ uvedl generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek.

„Rok 2012 pro nás byl velmi úspěšný, zčásti díky jednorázovým transakcím, jako byl prodej ČSOB Pojišťovny. I přes postupně rostoucí tlak na čistou úrokovou marži jsme dokázali zlepšit svůj provozní zisk, a to díky silnému růstu obchodních objemů,“ doplnil vrchní ředitel pro řízení financí Bartel Puelinckx. Provozní výnosy banky stouply o čtyři procenta na 35 miliard korun.

//Porovnání hospodářských výsledků ČSOB v letech 2011 a 2012//

HV ČSOB za rok 2012HV ČSOB za rok 2012 | CSOB

Zdroj: ČSOB

Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, ČSOB Penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Právě středoevropské aktivity KBC včetně Česka výrazně přispěly k dvojnásobnému růstu zisku KBC ve čtvrtém čtvrtletí na 309 milionů eur.