ČSOB táhnou běžné účty, zisk za tři čtvrtletí jí stoupl na 11 miliard

Pobočka ČSOB v Praze

Pobočka ČSOB v Praze Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí letošního roku stoupl o čtyři procenta na 11 miliard korun. Hlavními důvody byl pokračující silný růst objemů úvěrů, vkladů a investičních produktů společně s dobrou výkonností finančních trhů. Provozní výnosy ČSOB vzrostly o čtyři procenta na 24,5 miliardy korun, a to navzdory nízkým úrokovým sazbám. Provozní náklady banky stouply rovněž o čtyři procenta na 11,5 miliardy korun.

Objem úvěrů skupiny vzrostl meziročně o devět procent na 575 miliard korun a objem vkladů o sedm procent na 699 miliard korun. Na straně úvěrů nejvyššího meziroční růstu dosáhly malé a střední podniky, hypotéky a leasing. Meziroční růst vkladů plně táhly běžné účty. Podíl úvěrů po splatnosti dále klesá a s hodnotou 3,7 procenta zůstává nejnižší za posledních šest let.

Z konkurenčních peněžních ústavů zveřejnila výsledky Komerční banka, které ke konci září stoupl čistý zisk meziročně o 2,4 procenta na 9,9 miliardy korun. České spořitelně zisk klesl o 0,8 procenta na 11,1 miliardy, Raiffeisenbank vzrostl o 22 procent na téměř dvě miliardy korun. UniCredit Bank vykázala čistý zisk 4,6 miliardy korun, což je o 24 procent více než před rokem.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. Belgické finanční skupině KBC, která ČSOB vlastní, klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 1,3 procenta na 600 milionů eur (16,2 miliardy korun). Výsledek překonal očekávání analytiků, zejména díky výkonu bankovních a pojišťovacích aktivit. Ten vynahradil slabší výkon z obchodů s cennými papíry.

Šéf Britské bankovní asociace: Kvůli nové generaci se musíme změnit