Čtvrtina účastnických penzijních fondů byla loni ve ztrátě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Rok 2015 nebyl z pohledu výkonnosti účastnických fondů velmi příznivý, až sedm z celkem 27 fondů mělo záporné zhodnocení. Loňské ztráty se přitom pohybují v rozmezí od nuly do minus jednoho procenta, v průměru však vykázaly fondy zhodnocení 0,79 procenta. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Swiss Life Select.

Uplynulý rok 2015 byl poznamenaný výraznými skoky na finančních trzích, na které nejvíce zareagovaly 'odvážnější' dynamické strategie. „Portfolio manažerům jednotlivých penzijních společností se přesto dařilo výkonnost dynamických fondů držet v blízkosti nulového zhodnocení. Kolísání výsledků u účastnických fondů je běžné a Češi si na tento jev a případné riziko musí zvyknout,“ uvedla analytička Swiss Life Select Anežka Kneeová.

Letošní negativní vlivy na finanční trhy budou podle ní pravděpodobně pokračovat i v roce 2016 a budou mít dopad na zhodnocení penzijních fondů. Nejde ale o zásadní problém, z dlouhodobého pohledu jsou výsledky všech fondů v kladných číslech. Problémem českého penzijního systému jsou nízké částky, které si Češi spoří.

Na penzi si v průměru odkládají necelých 2,5 procenta průměrné mzdy, tedy přibližně 600 korun měsíčně. „Příspěvek by se přitom měl pohybovat od pěti do deseti procent mzdy každého občana po celou dobu jeho ekonomicky aktivního života. V přepočtu to znamená, že by se průměrný měsíční příspěvek měl vyšplhat alespoň na 1500 až 2000 korun,“ podotkla Kneeová.

Úspěch ČSOB

Nejlépe se dařilo zhodnotit peníze klientů penzijní společnosti ČSOB, konkrétně Účastnickému dynamickému fondu, jehož portfolio zaznamenalo výnos 7,66 procenta. Dobře si vedli také manažeři Penzijní společnosti Allianz. U téměř všech jejich účastnických fondů se podařilo překonat inflaci, která se pohybovala na velmi nízké úrovni 0,4 procenta.

Naopak do největší ztráty 11,53 procenta se propadl Růstový účastnický fond penzijní společnost NN. Tento fond ale byl založen až v květnu 2015 a nemá prozatím žádnou výkonnostní historii.

Na konečné výsledky zhodnocení transformovaných fondů si musí klienti ještě počkat. Penzijní společnosti budou tyto výsledky zveřejňovat až na přelomu dubna a května. Transformované fondy by ale podle odhadů Swiss Life Select neměly mít problém se zhodnocením peněz účastníků nad inflaci. Překonat by tentokrát mohly i více než polovinu účastnických fondů.

Letos budou mít penzijní společnosti nově při investování volnější ruce. Využít totiž budou moci i doposud zakázané investice do indexových fondů. Tím by mohly dosáhnout stabilnějších výsledků a zároveň i vyššího zhodnocení pro své klienty.

„Rok 2016 bude pro penzijní společnosti klidnějším jen z pohledu legislativního, kde neočekáváme významné změny. V pozoru budou muset zůstat hlavně správci portfolií jednotlivých fondů. Po změnách platných od 1. ledna 2016, jako jsou opětovně zavedený strop 60 let pro nárok na výplatu naspořených finančních prostředků a také osvobození od daně při výplatě peněz na deset let a déle, by se mohlo podařit navýšit počty klientů penzijních společností,“ uzavřela Kneeová.

U penzijních společností spořilo na konci loňského září na důchod 4,751 milionu účastníků, což bylo o 119 tisíc méně než na konci loňského roku. Počet klientů v transformovaných fondech klesl o 220 tisíc na 4,34 milionu, ve fondech účastnických naopak počet stoupl o 102 tisíc na 331 tisíc.