Čtvrtletní zisk rakouské Raiffeisen klesl o téměř polovinu

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: rzb.at

Rakouské finanční skupině Raiffeisen Bank International (RBI) klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o téměř polovinu na 83 milionů eur (2,3 miliardy korun). Banka uvedla, že její hospodaření ovlivnil vývoj směnných kurzů a také pokles čistých úrokových příjmů, který byl výraznější než pokles rezerv na ztrátové úvěry. Banka působí i v České republice a je druhým největším finančním ústavem v rozvíjejících se evropských zemích.

Výsledek nicméně překonal očekávání analytiků i samotné banky, jejíž prognóza počítala se ziskem 58 milionů eur. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 73,9 milionů eur. Zisk před zdaněním se ve čtvrtletí snížil o 22 procent na 188 milionů eur.

RBI potvrdila výhled na letošní rok, podle kterého zřejmě bude už druhým rokem za sebou ztrátová. Přispějí k tomu náklady na restrukturalizaci, které podle dřívějších odhadů mají dosáhnout až 550 milionů eur. Loni banka vykázala ztrátu 493 milionů eur.

Na hospodaření RBI měl negativní vliv i vývoj směnných kurzů, například zpevnění švýcarského franku vůči některým měnám či propad kurzu ukrajinské hřivny. Ukrajinská divize banky vykázala ztrátu 82 milionů eur, hlavně kvůli prudkému poklesu tamní měny.

Skupina se zbavuje celé řady aktivit

RBI plánuje v rámci rozsáhlé restrukturalizace prodat aktivity v Polsku a ve Slovinsku a rovněž svou divizi Zuno. V Rusku, Asii a ve Spojených státech pak zvažuje omezení aktivit.

RBI je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank, která je pátou největší bankou na českém trhu. Své služby v Česku poskytuje od roku 1993. V České republice bance loni vzrostl zisk o 124 procent na 2,05 miliardy Kč a byl druhý nejvyšší v její historii. Hospodaření banky podpořily nižší náklady, pokles tvorby opravných položek a nižší srovnávací základna.