Další banka v problémech. Klienti Air Bank se nedostanou k internetovému bankovnictví

Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici

Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici Zdroj: E15 Michael Tomeš

Víkend nepřeje klientům domácích bank, nejdříve se klienti Equa Bank museli poprat s nesmyslnými zůstatky na svých účtech, později se zase klienti Air Bank do svého internetového bankovnictví pro změnu vůbec nedostali
Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici
3
Fotogalerie

Klienti tuzemské banky Air Bank nyní nemohou využívat internetové bankovnictví, banku postihl rozsáhlý výpadek systému. Není tak například možné platit platební kartou. 

Upozornil na to server novinky.cz. Mluvčí banky Jana Pokorná řekla, že společnost problémy intenzivně řeší, zatím však není jasné, jak dlouho to potrvá. Problémy od sobotní noci řeší také další tuzemská banka Equa Bank.

„Právě se potýkáme s výpadkem online bankovnictví. Zároveň se teď všechny platby kartou ověřují v offline režimu,“ uvedla banka na twitteru. Zároveň upozornila, že platby provedené v době výpadku se nyní na účtu neukáží.

„Výpadek online bankovnictví intenzivně řešíme. V tuto chvíli nemám konkrétní termín, kdy bude výpadek vyřešen. Situace nás opravdu mrzí a klientům se velmi omlouváme,“ řekla Pokorná.

Problémy v noci na neděli zaznamenala i Equa Bank. Neplánovaně musela odstavit své bankovní systémy, na účtech jejích klientů se totiž v sobotu začaly zobrazovat chybné částky. Nyní už systémy znovu fungují, řekla dnes po poledni mluvčí banky Kateřina Petko. Chyby v zobrazovaných částkách se pohybovaly i v milionech korun, uvedl jeden z klientů banky. Banka na řešení problému dál pracuje.

Air Bank je součástí skupiny PPF. Podle údajů z konce března měla Air Bank 876 890 klientů. Počet běžných účtů se přiblížil se jednomu milionu. Banka patří do skupiny Air Bank, kterou tvoří vedle samotného bankovního domu také fimy Benxy a český a slovenský Home Credit. Loni tato skupina vytvořila čistý zisk 1,5 miliardy korun. To je meziroční pokles o 15,6 procenta.