Další část největší polské banky PKO BP čeká privatizace

Polsko chystá další kolo privatizace banky PKO BP

Polsko chystá další kolo privatizace banky PKO BP Zdroj: CC BY-SA 3.0: MOs810

Polsko pokračuje v privatizaci peněžního ústavu PKO BP. Cena osminového podílu byla stanovena na 34,25 zlotého za akcii, tedy necelých 211 korun. Podobně jako v červenci předchozího roku byla transakce držena v tajnosti, aby nebyl ovlivněn trh. A stejně jako v létě přinesla zprávu o plánovaném kroku první agentura Reuters.

Předmětem prodeje je 11,75procentní státní podíl (představuje zhruba 147 milionů akcií). Jde o celý podíl státní banky BGK (10,25 procenta) a 1,5 procenta ze svého podílu prodává ministerstvo státního majetku. Banka BGK podle úterní zprávy agentury PAP zahájila proces urychleného sestavení nabídkové knihy. „Knihy jsou již otevřeny, transakce může být uskutečněna zítra,“ uvedl zdroj agentury.

Ve středu odpoledne byla nabídková kniha ze dvou třetin zaplněna zahraničními investory s cenou 33,50 zlotého za akcii, odvolává se PAP na „partnera v rozhovoru“. Předpokládalo se, že cena zůstane stejná i poté, co se zapojí domácí investoři. Nakonec ministerstvo financí cenu stanovilo na 34,25 zlotého za akcii, což může státní kase vynést přes pět miliard zlotých.

Ministerstvo státního majetku dosud drží 33,39 procenta akcií PKO BP, zmíněná banka BGK 10,25 procenta. Po transakci se tedy státní podíl v bance sníží z nynějších 43,64 na 31,89 procenta. Zda to bude znamenat konec privatizace tohoto bankovního domu, je zatím nejasné, protože cílem kabinetu je ponechat si více než čtvrtinový podíl.

Tak či tak, stát se kontroly nad největší polskou bankou nevzdává. Už v roce 2011 totiž akcionáři schválili omezení hlasovacího práva podílníků, kromě státu, a každého, kdo do té doby měl větší hlasovací právo, na deset procent.
PKO BP je nejen největší, ale též nejstarší polskou bankou. Momentálně zaměstnává 27 tisíc lidí. Zákazníci banky obsluhují šest milionů kont a sedm milionů platebních karet.

Dosavadní vlastnická struktura
Největším akcionářem PKO BP je stát. Prostřednictvím ministerstva státního majetku před touto transakcí držel 33,49procentní podíl. Druhý největší podíl 10,25 procenta patřil státní bance BGK. Zbytek je v držení individuálních i institucionálních investorů, přičemž 5,06 procenta patří fondu ING OFE, zbývajících 51,19 procenta drobným akcionářům.