Dění na Ukrajině otřásá finanční stabilitou střední Evropy, ukázal průzkum

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Střední a východní Evropa zažila již druhé čtvrtletí za sebou zvýšenou finanční nestabilitu, zejména v souvislosti s pokračující krizí na Ukrajině. Současně se v očích finančních manažerů zhoršují v regionu podnikatelské příležitosti, které klesly až k tříletému minimu. Vyplývá to z globálního průzkumu organizací ACCA (Asociace certifikovaných účetních) a IMA (Institute of Management Accountants).

Na druhou stranu přístup k růstovému kapitálu se v regionu zhoršil jen mírně a nestabilita vytvořila pro řadu firem další příležitosti k růstu.

I přes četné problémy se podnikatelská důvěra ve střední a východní Evropě mírně zlepšila. Na 14 procent respondentů uvedlo její růst (proti 11 procentům v minulém čtvrtletí), zatímco 55 procent ji nepociťuje (pokles o jeden procentní bod).

Makroekonomický výhled se zlepšuje. Na 41 procent respondentů (nárůst o 30 procentních bodů) uvedlo, že se jejich ekonomikám daří lépe, nebo záhy začne lépe dařit. Pesimistů bylo 57 procent, tedy o 12 procentních bodů méně než na počátku roku 2014.

Dočasné oživení

„Oživení podnikatelské důvěry se může ukázat jako dočasné, neboť byl průzkum ukončen ještě před sestřelením letadla MH17. Dopady tohoto činu ve třetím čtvrtletí zřejmě ještě sníží důvěru ve střední a východní Evropě,“ upozornila ředitelka ACCA pro ČR, Slovensko a Maďarsko Kateřina Benešová.

Z globálního hlediska se ekonomické oživení pozastavilo. Podnikatelská důvěra v druhém čtvrtletí mírně poklesla a je více závislá na finanční stabilitě. Ta je podle průzkumu výsledkem toho, jak se vliv zmenšujících se obchodních příležitostí a zlepšujícího se investičního prostředí navzájem anulují.

Ve světě roste obchodní dynamika, Severní Amerika a jižní Asie vedou co do kapitálových výdajů, nových zakázek a zaměstnanosti. Nejhůře se dařilo Africe, Střednímu východu a Evropě, které zažily buď pokles, nebo stagnaci.

Nepříznivý rok

„V roce 2013 se situace značně zlepšovala, ale již nyní je jasné, že rok 2014 nebude pro globální ekonomiku ani zdaleka tak příznivý. Mnoho zářných příkladů z roku 2013 včetně velkých finančních organizací a zemí, které se úspěšně vyrovnaly s rozpočtovými škrty, jako je Británie a Irsko, zase upadá do potíží,“ komentoval výsledky průzkumu ekonomický analytik ACCA Manos Schizas.

Podle něj zpomalení Číny, která ustavičně brzdila globální oživení, možná končí, ale geopolitická rizika ohrožující východní Evropu a Střední východ budou ve střednědobém horizontu nejspíš stejně škodlivá.