Deset procent obratu. Taková sankce bude možná hrozit neposlušným bankám

ECB

ECB

Banky v Evropské unii by mohly čelit pokutám až do výše deseti procent jejich ročního obratu, pokud nebudou plnit nová přísnější pravidla týkající se kapitálu a likvidity. Při představování návrhů těchto pravidel, která mají snížit rizika a pomoci bránit novým krizím, to uvedla Evropská komise.

Návrhy komise počítají mimo jiné s tím, že od bank bude vyžadováno, aby držely více kapitálu, který by měl být navíc „kvalitnější“. To by mělo zajistit, že budou schopné odolat v budoucnu otřesům na trzích a nebude nutné je sanovat z peněz daňových poplatníků.

Jde v podstatě o to, uvést do práva Evropské unie mezinárodní standardy o kapitálu bank, na kterých se dohodly země G20 (tzv. Basel III). V některých věcech jde ale EU dál, chce například přísnější sankce.

„Například administrativní pokuty až do deseti procent ročního obratu instituce,“ nastínila komise to, jak by mohla vypadat sankce pro banky, které nebudou plnit pravidla.

Posílit by měly i dohledové orgány. Ty by měly získat větší pravomoci ohledně dohledu nad bankami a také by měly mít možnost uvalení sankcí na ty ústavy, které by pravidla neplnily.

„Nemůžeme dopustit, aby se objevila taková krize znovu,“ řekl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier, podle něhož nová pravidla bankovní sektor v Evropě posílí. „Bankovní sektor bude muset držet více kapitálu a kvalitnějšího kapitálu pokaždé, když přistupuje k rizikům,“ dodal.

Banky a jejich chování stály v centru finanční krize, s níž se svět potýká od roku 2008. Řadě finančních domů kvůli potížím musely přispěchat na pomoc státní pokladny. Evropská komise ve snaze vyvodit z toho lekci přišla s novými pravidly pro zhruba 8 tisíc bank, které v Evropě působí.