Dexia dostala novou injekci 5,5 miliard eur

Dexia

Dexia

Francouzská a Belgická vláda napumpují do potápějící se banky Dexia dalších 5,5 miliard eur. Jedná se o už třetí záchrannou injekci během posledních čtyř let. Přichází ve chvíli, kdy Dexia oznámila ztrátu 1,23 miliard eur za třetí čtvrtletí. Za celý letošek už Dexia prodělala 2,4 miliardy, vloni to bylo 11,6 miliard.

Belgie do banky nalije 2,9 miliard eur, Francie 2,6 miliardy. Obě vlády dostanou výměnou za kapitál preferenční akcie v hodnotě asi 7 miliard dolarů. Díky nim získají práva na případné budoucí zisky banky. Obě země se přitom potýkají se zkrocením svých schodkových státních rozpočtů. Belgie však tvrdí, že záchrana banky Dexia její rozpočet neovlivní.

Kapitálová injekce prý byla nutná, protože „několik hypotéz týkajících se plánu na záchranu banky muselo být změněno.“ Především šlo o odhady finančních nákladů, které banka vyžaduje. Ty se ukázaly být příliš optimistické.

Problémová banka Dexia získala od vlád dočasné garance

Už za finanční krize v roce 2008 získala Dexia od Francie, Belgie, Lucemburska a akcionářů 6,4 miliardy eur. Skupina Dexia přišla o veškerou hodnotu ve chvíli, kdy musela odepsat celou svou větev Dexia Crédit Local a stanula na pokraji kolapsu. Banka se dostala do problémů kvůli své příliš velké závislosti na špatných úvěrech. Její problémy naplno odhalil pár banky Lehman Brothers.

V Dexii však mizí peníze i ve chvíli, kdy se snaží postupně zbavit svých součástí. Prodej její turecké dcery DenizBank vygeneroval ztrátu 599 milionů eur. Dceru Dexia Municipal Agency, kterou chtěla skupina francouzské vládě prodat za 380 milionů eur, nakonec dala za symbolické jedno euro.