Dluhy táhnou: Domácnosti si jen v červenci půjčily 8,2 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Celkový objem bankovních úvěrů stoupl ke konci července meziročně o 6,1 procenta na 2,906 bilionu korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Objem úvěrů poskytnutých podnikům vzrostl o 7,3 procenta na 983 miliard korun. Domácnosti v červenci načerpaly spotřebitelské úvěry za 8,2 miliardy, o 22,3 procenta více než loni.

Ke konci července dosáhl objem úvěrů na bydlení 1,01 bilionu korun, což bylo o 7,9 procenta více než před rokem. Zájem o nové úvěry na bydlení v červenci oslabil, banky jich poskytly za 24 miliard, zatímco v červnu to bylo 35 miliard korun. Červencové slabší číslo je korekcí červnového rekordu a podle České bankovní asociace (ČBA) ukazuje na to, že domácnosti chtěly mít úvěr vyřízený pravděpodobně ještě před začátkem prázdnin.

V červenci proti tomu stoupal zájem o nové spotřebitelské úvěry. Domácnosti v červenci načerpaly spotřebitelské úvěry za 8,2 miliardy, o 22,3 procenta více než loni. Zájem o spotřebitelské úvěry podporuje i jejich postupné zlevňování. V letošním červenci mohli občané získat spotřebitelský úvěr za průměrnou úrokovou sazbu 11,1 procenta, ještě před rokem to bylo 12,6 procenta a před dvěma lety 14,2 procenta.

Podniky v samotném červenci nově načerpaly úvěry v objemu 43,1 miliardy korun, což bylo o 7,3 procenta méně než před rokem. „Nicméně vzhledem k loňským rekordům je to dobré číslo, odrážející solidní hospodářskou aktivitu a příznivá očekávání podnikatelů,“ uvedla analytička ČBA Eva Zamrazilová.