Do Česka míří největší vietnamská banka VietinBank

Pobočka VietinBank

Pobočka VietinBank Zdroj: CC BY-SA 3.0 Diane Selwyn; Wikimedia Commons

Největší vietnamská banka VietinBank hodlá ještě letos otevřít jako první peněžní dům z Vietnamu plnohodnotnou pobočku v České republice. Banku na tuzemský trh táhne místní významná vietnamská menšina a sílící vzájemný obchod mezi oběma zeměmi. V Česku už dříve otevřela své zastoupení jiná vietnamská banka – BIDV, ale ta nemá bankovní licenci.

Polostátní VietinBank zvažuje vstup na český trh již delší dobu, loni v srpnu však zahraniční expanzi, která se aktuálně týká i Velké Británie či Polska, schválili akcionáři banky. Česká filiálka by podle návrhu managementu měla mít základní kapitál 35 milionů eur, tedy téměř miliardu korun.

Zahraniční plány zmiňuje také výroční zpráva za rok 2013, kterou před dvěma týdny odsouhlasila valná hromada banky. „V současnosti se chystáme na otevření poboček v zemích jako Spojené království, Polsko a Česká republika,“ uvádí zpráva. Cílem je prý zajistit finanční potřeby vietnamských krajanů.

Banka hledá v Praze budovu

Podle informací šéfa Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera hledá VietinBank v Praze budovu, kterou zřejmě koupí, a už také vybrala ředitele české pobočky. „Do konkurzu se přihlásilo více uchazečů, dva nejúspěšnější loni v září navštívili kvůli finálnímu výběru centrálu v Hanoji,“ upřesnil pro server E15.cz Winter. Údajně se jedná o české manažery.

Pro VietinBank je podle Wintera příchod na tuzemský trh logickým krokem. „Česká republika je považovaná za centrum Vietnamců v celé Evropské unii. Důležitá je také tradice, Vietnamci jsou u nás už od 50. let, což jinde v okolních zemích není,“ poznamenal Winter.

Vietinbank je podle výše kapitálu největší vietnamskou bankou
Banka po celém Vietnamu provozuje přes 1150 poboček a kanceláří, dvě pobočky má v Německu, a to ve Frankfurtu nad Mohanem a v Berlíně, a jednu filiálku také v Laosu. Za loňský rok vykázala čistý zisk 5,8 miliardy dongů, což je kolem 5,5 miliardy korun.
VietinBank je polostátní bankou založenou v roce 1988, přičemž od roku 2009 se s jejími akciemi obchoduje na burze. Vláda v ní drží podíl necelých 65 procent, pětina akcií patří největší japonské bance The Bank of Tokyo Mitsubishi a osm procent ovládají americké fondy. Celý název banky zní Vietnam Joint Stock Commercial Bank for Industry and Trade nebo-li Vietnamská akciová komerční banka pro průmysl a obchod.

Management VietinBank ve svém návrhu zahraniční expanze, který předkládal akcionářům, zmiňuje vedle významu vietnamské menšiny v Česku i rozvoj vzájemného obchodu, díky němuž roste poptávka od řady vietnamských a českých firem po finančních službách.

Vedení banky proto počítá s tím, že hlavními korporátními klienty tuzemského zastoupení se stanou české a vietnamské společnosti, které mají investiční a obchodní vazby na Vietnam, respektive Českou republiku.

VietinBank nicméně sází i na drobné střadatele. „Podle statistik z konce roku 2012 měla vietnamská komunita v České republice 83 tisíc členů, což ji řadilo na třetí pozici mezi zahraničními menšinami. Velký počet individuálních zákazníků bude potenciálním zdrojem poptávky po vkladech, spotřebitelských půjčkách nebo převodech peněz,“ uvádí se v návrhu pro akcionáře.

Plánuje vstoupit i do Kanady či USA

Kdy přesně VietinBank českou pobočku otevře, není jasné. Česká národní banka odmítá žádosti o bankovní licence a probíhající řízení komentovat. Sehnat vyjádření banky se nepodařilo. Marcel Winter však uvedl, že podle jeho informací by to mělo být ještě letos.

Banka už v zahraničí podniká, dvě filiálky má v Německu a jednu v Laosu. Ve strategii zahraniční expanze schválené loni akcionáři pak hodlá do roku 2015 založit pobočky vedle České republiky také v již zmíněném Polsku a v několika asijských zemích. V dalším pětiletém období pak plánuje vstoupit i do Kanady, Francie či USA.

Podle údajů ministertsva průmyslu a obchodu se český export do Vietnamu v roce 2013 meziročně zvýšil o 39 procent a dovoz z Vietnamu do Česka o 20 procent, přičemž vzájemná obchodní výměna loni vzrostla na 545 milionů dolarů (v přepočtu asi 11 miliard korun). Vietnamský export do Česka je přitom třikrát větší než český vývoz do Vietnamu.

Lákavý a divoký Vietnam