Druhá největší americká banka zvýšila zisk o třetinu

Bank of America

Bank of America Zdroj: čtk

The Bank Of America Center, Houston, USA
2
Fotogalerie

Bank of America zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o třetinu na 6,8 miliardy dolarů (150 miliard korun) a překonala očekávání. Výsledek podle jejího oznámení podpořil růst úvěrů, vyšší úroky, menší náklady a nižší daně.

Tržby se sice snížily o jedno procento na 22,6 miliardy dolarů, to je ale dáno mimořádnými příjmy v loňském roce. Zisky z úvěrového bankovnictví se zvýšily i díky vyšším úrokům o dvě procenta. Banka těžila rovněž z americké daňové reformy, díky níž odvádí do státní pokladny od začátku roku podstatně menší částky.

Zisk na akcii činí 63 procent, analytici v anketě agentury Thomson Reuters I/B/E/S odhadovali zisk pouze 57 centů na akcii. Akcie Bank of America zareagovala na zveřejnění hospodářských výsledků ještě před otevřením trhů růstem o celé procento.

Konkurenční největší americká banka JPMorgan Chase & Co minulý týden oznámila růst čtvrtletního zisku o 18 procent na 8,3 miliardy dolarů. Třetí největší americký bankovní ústav podle objemu aktiv Citigroup zvýšil ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 16 procent na 4,5 miliardy dolarů.