Důsledky smrti stážisty Erhardta: banky nařizují volné víkendy

bankovní stážista Moritz Erhardt

bankovní stážista Moritz Erhardt Zdroj: Archiv E15

Globální finanční domy se snaží zbavit nálepky, že nutí – především stážisty – pracovat za hranicí fyzických možností. První roky v kariéře bankéřů by tak již nemusely ze všeho nejvíc připomínat vytrvalostní závod v odolnosti. O pracovních podmínkách bankéřů na juniorních pozicích se začalo více mluvit po loňské smrti Moritze Erhardta, stážisty Bank of America v Londýně.

Švýcarská Credit Suisse například zakázala zaměstnancům své investiční divize pracovat o víkendech, pokud se nepracuje na akutních obchodech. „Zaměstnanci budou mimo kancelář úderem páteční šesté hodiny večerní a vrátit se mohou o desáté dopolední v neděli,“ píše se v interním sdělení podepsaném ředitelem investičního bankovnictví Credit Suisse Jimem Aminem.

Mluvčí banky Jack Grone agentuře Bloomberg potvrdil existenci i obsah této interní pošty. Podle Grona je možné si vyžádat výjimku pro přítomnost v kanceláři i v případech, že se nepracuje na neodkladných záležitostech. Švýcarská banka bude od zaměstnanců nadále očekávat reakce na e-maily v rozumném čase.

Užívat si víkendy

Americká Goldman Sachs také nabádá zaměstnance k tomu, aby si užívali víkendů bez práce. Trvá na tom, aby její mladší zaměstnanci nepobývali v kancelářích mezi páteční 21. hodinou a nedělní 9. hodinou. JP Morgan rozšiřuje počet stážistů a juniorních bankéřů, které najímá, aby se práce rozdělila mezi více zaměstnanců.

Také banky v londýnské City přezkoumávají, kolik hodin vlastně stážisté a noví zaměstnanci odpracují. Interní vyšetřování rozpoutal letní skandál, když stážista londýnské pobočky Bank of America pracovní nápor nevydržel a zemřel.

Barclays zvyšuje počty juniorů

Britská Barclays je první bankou ostrovní metropole, která se po měsících vnitřního šetření odhodlala zvýšit počet juniorních zaměstnanců, které přibírá do svých řad. Samotné londýnské zastoupení minulý týden uvedlo, že podle jejich nových pravidel budou mít stážisté minimálně čtyři víkendové dny v měsíci volno. Moritz Erhardt zemřel loni v srpnu poté, co měl pracovat několik nocí po sobě.

Stážisté v londýnských investičních bankách si přijdou na slušný plat ve výši zhruba 40 tisíc liber ročně (více než 1,3 milionu korun). Ve snaze udělat více než kolegové a ohromit šéfy pak v práci tráví nadmíru hodin.

Každý osmý má větší strach ze ztráty zaměstnání než před rokem