EBA: Některé banky neprojdou zátěžovými testy

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: CTK/AP

Některé evropské banky neprojdou zátěžovými testy, které mají zjistit, zda jsou finanční instituce schopné odolat finančním šokům. Řekl to Andrea Enria, šéf Evropského bankovního úřadu (EBA), který na testy dohlíží.

Testy mají ukázat, zda největší banky v Evropě potřebují navýšit kapitál, aby měly dostatek prostředků pro krytí ztrát, které jim již vznikly, a ztrát, které by jim mohly vzniknout v případě dalších krizí. Výsledky mají být zveřejněny příští měsíc.

„Budou zde banky, které neprojdou, ale smyslem opravdu není, kolik bank neprojde. Smyslem je pochopit, jak hodně úprav bylo provedeno a jak moc tento proces opravdu změnil systém,“ uvedl Enria. Žádné další detaily však neposkytl. Dodal pouze, že je v rámci kontroly zdraví bank důležité zjistit, jak banky navýšily kapitál, posílily své rozvahy a kolik peněz vyčlenily na rezervy na ztrátové úvěry.

Testy mají zahnat obavy o zdraví evropských bank. Výsledky musí být zveřejněny do 4. listopadu, kdy Evropská centrální banka převezme funkci bankovního dohledu v eurozóně. Banky budou mít výsledky k dispozici 48 hodin před zveřejněním, aby mohly přezkoumat údaje a připravit se na odpověď.

Testy podle dřívějších informací mají zahrnovat 124 předních bank z EU, předchozí testy se týkaly pouze 91 bank. Souhrnná aktiva vybraných 124 bank se pohybují kolem 30 bilionů eur (825 bilionů korun), což odpovídá zhruba 80 procentům aktiv celého evropského bankovního sektoru. Mezi testovanými bankami jsou mimo jiné mateřské společnosti některých českých finančních institucí, například rakouská Erste Group, která je majitelem České spořitelny, či belgická KBC, jež vlastní ČSOB.