EBRD koupí třetinu v ukrajinské divizi banky Raiffeisen

Raiffeisen Bank Aval

Raiffeisen Bank Aval Zdroj: RBI

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) koupí podíl 30 procent v Raiffeisen Bank Aval, ukrajinské divizi rakouské Raiffeisen Bank International (RBI). Investice má podle EBRD poslat pozitivní signál trhům v období politické a ekonomické krize.

Podle RBI se EBRD zúčastní navýšení kapitálu Bank Aval v hodnotě 122 milionů eur (3,3 miliardy Kč), které má posílit ukazatel kapitálové přiměřenosti ukrajinské banky Tier 1. Navýšení kapitálu musí ještě schválit akcionáři, hlasovat o něm budou 3. prosince, napsala agentura Reuters.

RBI, která vlastní i českou Raiffeisenbank, je nyní uprostřed radikální restrukturalizace aktivit ve střední a východní Evropě, jejímž cílem je zlepšit ukazatele kapitálové přiměřenosti. Po navýšení kapitálu má podíl RBI v Bank Aval klesnout na zhruba 67 procent ze současných 96,2 procenta, ačkoliv přesný procentní podíl bude záviset na tom, jak velký zájem budou mít o navýšení kapitálu nezávislí minoritní akcionáři, kterých je nyní kolem 109 tisíc.

Ukazatel Tier 1 ukrajinské banky nyní podle místních standardů činí 6,86 procenta, je tak vysoko nad minimem požadovaným ukrajinskou centrální bankou, které činí čtyři procenta. Po transakci se má podle místních standardů zvýšit na 14,19 procenta. Čím vyšší je hodnota ukazatele, tím je vyšší očekávaná spolehlivost banky.

Raiffeisen Bank Aval byla založená v roce 1992. Má po celé zemi 670 poboček a obsluhuje téměř tři miliony klientů. Podle majetku je šestou největší z celkem 123 bank působících v zemi. Na konci září její majetek činil 52,639 miliardy hřiven (56,3 miliardy korun).