ECB debatovala v říjnu o rozšíření podpůrné měnové politiky

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Evropská centrální banka (ECB) debatovala na říjnovém zasedání na Maltě o možnostech rozšíření podpůrné měnové politiky. Účastníci zasedání poukazovali zejména na riziko přetrvání nepřijatelně nízké inflace a dopadu ekonomického útlumu Číny a dalších rozvíjejících se ekonomik na eurozónu. Plyne to z dnešního zápisu z posledního zasedání bankovní rady ECB.

Členové rady se podle zápisu shodli, že riziko nedosažení inflačního cíle se dál zvýšilo. Cílem banky je, aby se meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně pohyboval těsně pod dvěma procenty. Letos se inflace pohybuje kolem nuly a v září se dočasně vrátila do záporného pásma.

Členové bankovní rady dospěli k závěru, že ECB bude muset buď přiznat, že inflační cíl nebude schopna splnit, nebo bude muset přistoupit k dalším krokům. Ty by podle zápisu mohly zahrnovat „širší sadu nástrojů“. ECB po říjnovém zasedání uvedla, že v prosinci svou měnovou politiku přehodnotí. Šéf banky Mario Draghi řekl, že na zasedání se diskutovalo například o dalším snížení depozitní sazby. Banka také může posílit své nákupy dluhopisů.

ECB od března nakupuje státní dluhopisy v objemu zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) měsíčně. Draghi po zasedání na Maltě uvedl, že ECB by mohla aktivovat i „další nástroje“. Informované zdroje agentuře Reuters minulý týden sdělily, že ECB zkoumá možnost nákupů komunálních dluhopisů, tedy obligací měst či větších samosprávných jednotek.