ECB možná zvýší úroky na úroveň omezující hospodářský růst, uvedla Lagardeová

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: Reuters

Předsedkyně Evropské centrální banky Christine Lagardeová
2
Fotogalerie

Evropská centrální banka možná bude muset zvýšit své úrokové sazby na úroveň omezující hospodářský růst, aby tak oslabila poptávku a dostala pod kontrolu nepřijatelně vysokou inflaci. Uvedla to podle agentury Reuters šéfka ECB Christine Lagardeová.

ECB v červenci v reakci na prudký růst inflace poprvé od roku 2011 zvýšila své úrokové sazby, a to výrazněji, než původně avizovala. Její základní úrok stoupl na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém se držel od roku 2016. Tento měsíc pak ECB základní úrok zvýšila o rekordních 0,75 procentního bodu na 1,25 procenta.

Meziroční míra inflace v eurozóně v srpnu vystoupila na rekordních 9,1 procenta z červencových 8,9 procenta. Nachází se tak vysoko nad dvouprocentním cílem ECB. Vzhůru ji tlačí zejména vysoké ceny energie.

ECB bude o dalším zvýšení úrokových sazeb rozhodovat na zasedání, které se uskuteční 27. října. Investoři nyní předpokládají, že zvýší základní úrok buď o půl, nebo o 0,75 procentního bodu. Očekávají, že banka bude ve zvyšování úroků pokračovat také na dalších zasedáních.

Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy

Video placeholde
• Videhub