ECB zvýšila podporu řeckých bank, otevřít by prý mohly v pondělí

Fronta před bankami v Řecku

Fronta před bankami v Řecku Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla umožnit řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů. Oznámil to dnes její šéf Mario Draghi. Podle večerního prohlášení ministerstva financí však řecké banky zůstanou do neděle uzavřeny. Zdroje z bankovního sektoru již dříve uvedly, že banky by měly otevřít v pondělí, tedy tři týdny po svém uzavření.

ECB dnes na týden zvýšila limit půjček z nouzového programu ELA o 900 milionů eur, tedy zhruba o procento. Dosud limit činil asi 90 miliard eur (2,44 bilionu korun), napsala agentura DPA.

Draghi upozornil, že zvýšení limitu plně odpovídá požadavku řecké centrální banky. Dodal, že ECB nadále vychází z předpokladu, že Řecko je a bude členem eurozóny. Řecká dluhová krize nicméně podle něj prokázala křehkost eurozóny a potřebu větší integrace v rámci tohoto uskupení.

Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé a neochota ECB zvýšit objem programu koncem června přiměla Atény k jejich uzavření. Tento týden se však Řecko předběžně dohodlo s eurozónou na novém záchranném programu a podle Draghiho opět nastaly podmínky umožňující zvýšení nouzového financování řeckých bank.

Řekové mohou po uzavření bank vybírat peníze z bankomatů, pro tyto výběry však byl stanoven denní limit 60 eur (zhruba 1600 korun) na jeden účet. Podle Draghiho je těžké odhadnout, kdy by mohla být omezení pohybu kapitálu v Řecku zrušena.

První reformy prošly

Řecký parlament v noci na dnešek schválil první strukturální reformy, které požaduje eurozóna výměnou za příslib nového mezinárodního záchranného programu. Tříletý program v objemu až 86 miliard eur má Řecko ochránit před bankrotem a odchodem z eurozóny.

Než bude program připraven, potřebuje Řecko překlenovací půjčku. Ta by měla pocházet ze staršího záchranného fondu, za který ručí všechny členské země Evropské unie, tedy i Česká republika. Řecko nyní potřebuje peníze mimo jiné k tomu, aby v pondělí dokázalo ECB uhradit dlužnou splátku 4,2 miliardy eur, napsala agentura AP.

Řecko poválečné