EGAP loni skončil s miliardovými ztrátami kvůli dění na Ukrajině a v Rusku

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Hospodaření státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) skončilo loni ztrátou v řádu miliard korun. V roce 2013 činila ztráta 992 milionů korun. EGAP loni pojistil vývoz za 47,5 miliard korun, což je meziročně o 16 miliard korun méně. Na hospodaření se projevila především situace na Ukrajině a v Rusku.

„Je to sice méně než loňských 63 miliard, ale na druhou stranu si myslím, že se zase trochu vracíme na čísla z roku 2008, 2009, kdy se pojišťovalo mezi 50 a 60 miliardami,“ řekl generální ředitel EGAP Jan Procházka v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

EGAP podle něj neočekával tak výrazný propad obchodu s Ukrajinou. „My jsme tam měli přednasmlouvány, dokonce i schváleny dozorčí radou projekty ve výši zhruba deseti miliard, to znamená, my jsme Ukrajinu úplně zastavili“ poznamenal. Zájem o Rusko klesal podle něj delší dobu. Na prohloubení ztráty se projevily také problémové případy z minulosti.

Ztrátu EGAP pokryje z vlastních zdrojů. „My máme jednu obrovskou výhodu a to je ta, že stát nám dal v minulosti dotace do pojistných fondů,“ řekl Procházka. Společnost podle něj před lety od státu dostala zhruba deset miliard korun. „V průběhu 20 let máme povinnost zůstat na nule, dneska jsme zrovna v momentu, kdy jsme z dlouhodobého hlediska kolem nuly,“ uvedl. „Teď si asi trošku sáhneme do minusu, ale v průběhu dvou, tří let se zase zvedneme,“ řekl.