EGAP se zaručil za dvoumiliardový úvěr na vývoz technologií do Ruska

Závod na výrobu granulované močoviny v ruském Novomoskovsku, který budoval Chemoproject Nitrogen

Závod na výrobu granulované močoviny v ruském Novomoskovsku, který budoval Chemoproject Nitrogen Zdroj: Chemoproject Nitrogen

Státní pojišťovna EGAP, UniCredit Bank a ruská společnost PhosAgro uzavřely dohodu o financování vývozu technologií na výrobu hnojiva. Úvěr ve výši dvě miliardy korun (73,4 milionu eur) bude použit společností PhosAgro k pořízení technologie pro výrobu granulované močoviny od tuzemské firmy Chemoproject Nitrogen. Jde o největší odběratelský úvěr do Ruska pojištěný společností EGAP v letošním roce. Podpisu smluv v Praze se zúčastnil ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič.

„Jedná se o největší úvěr s podporou EGAP, který jsme kdy poskytli ruské společnosti. Silná pozice skupiny UniCredit na ruském trhu hrála neméně důležitou roli při realizaci tohoto financování,“ uvedl předseda představenstva UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Jiří Kunert.

Kontrakt mezi tuzemským Chemoproject Nitrogenem a ruskou společností AO PhosAgro - Čerepovec na projektování, kompletní dodávky zařízení a uvedení do provozu jednotky na výrobu močoviny byl podepsán loni. Hodnota kontraktu přesahuje 2,3 miliardy korun a projekt by měl být dokončen v roce 2017.

„V prostředí omezeného přístupu k dlouhodobému financování společnost PhosAgro znovu prokázala, že má prvotřídní finanční předpoklady pro čerpání úvěru. Chtěl bych poděkovat našim českým kolegům za tuto produktivní spolupráci,“ řekl generální ředitel PhosAgro Andrey Guryev.

Obezřetnost kvůli slabému rublu

Podle generálního ředitele EGAP Jana Procházky pokračuje EGAP v pojišťování exportu zařízení do Ruska s vysokou přidanou hodnotou, i když s velkou obezřetností po devalvaci rublu. „Nové obchody musejí mít přiměřené riziko a z tohoto pohledu jak zkušený tuzemský exportér, tak i investor splňují základní kritéria pro pojištění,“ uvedl Procházka.

Ruská společnost PhosAgro je největším evropským a třetím světovým výrobcem dusíkatých hnojiv. Svou produkci dodává do sta zemí.

Tuzemský Chemoproject Nitrogen podniká v oblasti projekce, dodávek stavby, uvádění technologických celků do provozu při investicích do průmyslových technologií chemie dusíku. Vlastníky firmy jsou podle webu společnosti Casale Holding (60 procent) a Safichem Group (40 procent).