Equa bank umožňuje zaplatit e-shopům, až když zákazník dostane zboží

Platba kartou předem za zboží, které ještě nemají, některé zákazníky odrazuje od online nákupů. Pro ně je určená odložená platba PlatímPak.

Platba kartou předem za zboží, které ještě nemají, některé zákazníky odrazuje od online nákupů. Pro ně je určená odložená platba PlatímPak. Zdroj: Profimedia.cz

S pandemií se nakupování věcí online začalo těšit mnohem širší oblibě a tento trend přetrvává dosud. Brzdí jej však platby předem, které mnoha lidem nevyhovují. Banky proto přišly s novou službou, která umožňuje pořídit si zboží online bez placení. Jedná se o odloženou platbu, kdy si zákazník zboží koupí prostřednictvím banky, ale reálně za ně zaplatí až poté, co si je vyzkouší. Se službou přišla první Equa bank a nazvala ji PlatímPak.

Podle e-commerce Products manažerky Equa bank Kateřiny Tauchmanové je tato služba stále oblíbenější. „Prostřednictvím PlatímPak financují zákazníci e-shopů stále větší nákupy. Například v červenci se průměrná výše odložené platby v porovnání s červnem zvýšila o devatenáct procent. V červenci se tak průměrná objednávka hrazená odloženou platbou PlatímPak vyšplhala na 3250 korun,“ uvádí.

Služba se zvolna rozšiřuje i mezi elektronické obchody, podle Equa bank ji nabízí přes osm tisíc e-shopů. Nakoupit pomocí PlatímPak lze vše, například kosmetiku, drogerii, hračky, elektroniku či nábytek. Seznam e-shopů je k dispozici na webových stránkách www.PlatimPak.cz. Zájemci tam naleznou také informace o probíhajících akcích a novinkách. 

PlatímPak mohou zákazníkům nabídnout e-shopy využívající platformu Shoptet, platební bránu ComGate nebo přímo přes API rozhraní a nyní nově i přes další platební bránu ThePay. Mezi e-shopy nabízející odloženou platbu PlatímPak patří Möbelix, XXXLutz, Mironet či nově ispace.cz, nejlevnejsinabytek.cz a Triola.

Platit pomocí PlatímPak není složité. Zákazník si vybere zboží, vloží je do virtuálního košíku a u „pokladny“ si zvolí platební metodu PlatímPak. Zadá nezbytné minimum údajů a Equa bank žádost během zhruba patnácti vteřin vyhodnotí. Zákazník e-shopu má tak obratem k dispozici rozhodnutí o platbě. Banka následně pošle zákazníkovi e-mailem potvrzení, že je zboží zaplaceno a platební instrukce k následné úhradě odložené platby. 

Zákazník si obdržené zboží může v klidu prohlédnout, vyzkoušet a zkontrolovat. Pak si je buď nechá a zaplatí za ně Equa bank do třiceti dnů, nebo je obchodníkovi jednoduše vrátí a bance nic nezaplatí. Služba PlatímPak je zdarma, zákazník platí pouze zboží. Stejně tak službu může využít kdokoli,  nemusí to být klient banky. Služba je však limitována částkou 25 tisíc korun za jeden nákup. Pokud zákazník nezaplatí bance objednávku do třiceti dnů, může požádat o převedení na pravidelné měsíční splátky.