Erste koupila retailové aktivity banky Citigroup v Maďarsku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank uzavřela dohodu, na jejímž základě koupí od americké banky Citigroup její aktivity na poli drobného bankovnictví v Maďarsku. Citigroup v posledních letech rozprodává své operace mimo USA. Šéf Erste Andreas Treichl již dříve uvedl, že jeho společnost se zajímá také o převzetí české retailové divize Citibank, jejíž činnost chce americká firma ukončit.

Transakce mezi oběma bankami v Maďarsku zahrnuje převzetí služeb pro drobné klienty, spotřebitelské úvěry a kreditní karty. K maďarské divizi rakouské skupiny, která je mimo jiné vlastníkem České spořitelny, přejdou zaměstnanci retailové divize Citigroup. Finanční aspekty dohody banka nezveřejnila.

Objem aktivit, které má Erste v Maďarsku, se touto akvizicí zvýší o zhruba deset procent. Citigroup má nyní v Maďarsku deset poboček a její celková aktiva tam na konci roku 2013 měla hodnotu 943 miliard forintů (81 miliard korun). Od roku 2009 funguje maďarská divize Citigroup jako pobočka irské dceřiné společnosti Citibank Europe, která má bankovní licenci pro všechny země Evropské unie.

Citigroup v letech po finanční krizi omezovala své zahraniční aktivity. Stahovala se ze služeb pro drobné klienty zejména na vyspělých trzích, jako je Japonsko.

Erste patří k předním bankovním skupinám ve střední a východní Evropě. Treichl počátkem roku řekl, že skupina uvažuje o koupi aktivit Citibank v České republice a v Maďarsku. Citibank loni v říjnu sdělila, že během letoška ukončí činnost na českém trhu drobného bankovnictví a na deseti dalších trzích. Do budoucna se tam hodlá soustředit pouze na poskytování služeb firemnímu sektoru.