Evropská centrální banka s utahováním šroubů nespěchá. Letos úroky nezvýší

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem Zdroj: Reuters

šéf ECB Mario Draghi
Evropská centrální banka
3
Fotogalerie

Evropská centrální banka(ECB) základní úrokové sazby letos nezvýší, ke zpřísnění měnové politiky přistoupí nejdříve příští rok. Na zasedání o tom rozhodla Rada guvernérů ECB. Banka také od září spustí nový program TLTRO-III, který bude v platnosti alespoň do března 2021 a jehož smyslem je poskytnout bankám v eurozóně více dlouhodobých úvěrů.

Ekonomiku eurozóny v poslední době zatěžují především spory v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty spjaté s odchodem Británie z Evropské unie. Hospodářský růst bloku zpomaluje a narůstají obavy, že útlum by se mohl změnit v pokles, pokud by banky začaly snižovat nabídku nových úvěrů.

ECB proto rozhodla, že úrokové sazby ponechá na rekordních minimech minimálně do konce letošního roku. „Rada guvernérů nyní předpokládá, že klíčové úrokové sazby ECB zůstanou na současných úrovních přinejmenším do konce roku 2019 a v každém případě tak dlouho, jak to bude nutné,“ uvedla ECB ve svém prohlášení.

Centrální banka zároveň zahájí nový program TLTRO-III, v jehož rámci komerčním bankám poskytne více dlouhodobých úvěrů. Chce tak zabránit potížím, které by mohly v úvěrování nastat kvůli současnému hospodářskému útlumu. Novou sérii těchto čtvrtletních operací ECB plánuje na letošní září minimálně do března 2021. Úvěry budou mít dvouletou splatnost.

S rozhodnutím zůstala jednodenní depozitní sazba na -0,40 procenta a základní úroková sazba, která určuje cenu úvěrů v ekonomice, zůstala na nule.

Euro v reakci na rozhodnutí banky oslabilo vůči dolaru, japonský jen i britskou libru.