Evropské banky budou i nadále propouštět, stavy se snižují i v Česku

bankéři

bankéři Zdroj: Zlatohlavek Robert/E15

Evropské banky, které za poslední dva roky poslaly na dlažbu 140 tisíc pracovníků, v zeštíhlující kúře jen tak nepoleví. Finanční domy na starém kontinentu příští rok pravděpodobně propustí minimálně pět procent personálu z poradenských a tradingových oddělení. Vyplývá to z průzkumu mezi třemi londýnskými personálními agenturami zaměřujícími se na nábor především investičních bankéřů. Právě ti by se měli o práci bát nejvíce.

Zástupci dvou ze tří oslovených personalistů si myslí, že by o práci mohlo přijít až 15 procent bankéřů. To je dvakrát tolik, než kolik jich banky propustily od roku 2011.

Evropské finanční domy prozatím zaostávají za svými americkými protějšky, co se týče splňování přísnějších regulatorních podmínek zadluženosti, což je nutí odprodávat neklíčová aktiva a části byznysu. Stagnující ekonomika nadále ohlodává příjmy z investičního bankovnictví a poradenství při fúzích a akvizicích. To nebezpečně snižuje výnosy bank a bude je nutit k dalšímu propouštění i v příštím roce.

„Jak se evropské banky zaměřují na snížení zadlužení, ztrácejí tržní podíl ve prospěch amerických konkurentů,“ uvedl pro Bloomberg Philippe Bodereau z londýnské pobočky společnosti PIMCO.

Stavy zaměstnanců se snižují i v Česku
Stavy zaměstnanců snižují také tuzemské finanční ústavy. Česká spořitelna se letos zbavila šesti stovek zaměstnanců. Informaci oznámila ve stejnou chvíli jako rekordní zisk za loňský rok. ČSOB na začátku léta propustila 3,2 procenta, tedy 250 zaměstnanců. U Raiffeisenbank probíhá během dvou let již druhé kolo propouštění. Banky se propouštěním průběžně připravují na hubenější roky. Českým bankám letos zisk klesá souhrnně o více než deset procent a lépe jen tak nebude.

Evropské banky, které celosvětově obchodují s cennými papíry, zaznamenaly ve třetím čtvrtletí třináctiprocentní propad výnosů investičního bankovnictví. Vyplývá to z dat Bloombergu. U amerických bank je tento propad „jen“ devět procent.

„Investiční bankovnictví není žádný med, uměním je především potřebně upravit vlastní náklady,“ myslí si Peter Brendle, portfolio manažer curyšské Swisscanto Asset Management. Eurozóna se z dlouhé recese vymanila teprve ve druhém letošním čtvrtletí, její ekonomika ale zůstává křehká. V příštím roce by nezaměstnanost v eurozóně měla vzrůst na 12,2 procenta.