Evropský trh s úvěry ožil, díky autům. Přeborníky v půjčkách jsou Britové

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

SXtatistiky vydakly další zprávu, která signalizuje vybřednutí z recese. Evropský trh spotřebitelských úvěrů v letošním druhém čtvrtletí ožil – zákazníci si tady prostřednictvím nebankovních spotřebitelských úvěrů půjčili 57,1 miliardy eur, meziročně o 1,6 procenta více. Vyplývá to ze statistiky asociace Eurofinas, která zastřešuje nebankovní poskytovatele spotřebitelských úvěrů ze sedmnácti zemí Evropské unie. Členem Eurofinas je i Česká leasingová a finanční asociace.

Žádné překvapení ve své struktuře finanční statistika ale nepřinesla. Zase je vše především o automobilech. O výrazných 11 procent vzrostl meziročně objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých na nové i ojeté osobní automobily – celkem na ně bylo poskytnuto 18,2 miliardy eur.

Ostatní spotřebitelské úvěry dosáhly dohromady 38,9 miliardy eur, což naopak představuje pokles o 2,3 procenta.

Trh táhnou s náskokem Britové

Největší objemy spotřebitelských úvěrů hlásí Velká Británie (16,7 miliardy eur), Itálie (11,8 miliardy eur) a Německo (10,9 miliardy eur).

Česká republika se ve druhém letošním čtvrtletí podílela na celkových evropských objemech spotřebitelských úvěrů 0,7 procenta. Tuzemský trh v tomto období meziročně vzrostl o 0,9 procenta na 8,6 miliardy korun.

Za celé první pololetí pak v České republice došlo k meziročnímu nárůstu souhrnného objemu spotřebitelských úvěrů o 0,2 procenta, v Evropě oproti tomu k poklesu o 1,2 procenta.