Expresní peněžní převody zažívají boom. Rusům nahrazují zablokované bankovní transakce

Fronta na výběr hotovosti z bankomatu

Fronta na výběr hotovosti z bankomatu Zdroj: ČTK

Na pražských pobočkách firem provozujících peněžní převody z Evropy do postsovětských zemí se v posledních týdnech tvoří fronty. Kvůli válce na Ukrajině a následnému odpojení ruských bank od systému SWIFT jsou expresní hotovostní převody jedním z mála způsobů, jak rychle dostat peníze na Ukrajinu či do Ruska. Dříve je hodně využívali sezonní pracovníci ze zemí SNS, dnes se o ně nejvíce zajímají ruští studenti závislí na finanční podpoře rodičů nebo Ukrajinci žijící v Česku, kteří chtějí podpořit rodinu ve vlasti.

Zvýšenou poptávku po expresních peněžních převodech z Ruska zaznamenal šéf pražské FAS finance company Pavel Martynov už od začátku blokace ruských bankovních karet. „Zájem pocházel hlavně ze strany studentů vysokých škol a jazykových kurzů, kteří v dnešní situaci mohou dostat peníze od rodičů jenom touto cestou. Většinou jde o částky kolem pěti až sedmi tisíc korun, které potřebují na běžné životní náklady,“ líčí Martynov.

Další velkou skupinou klientů jsou Ukrajinci, kteří dlouhodobě bydlí v Česku a chtějí finančně podpořit příbuzné na Ukrajině. „Nejvíce transakcí v březnu jsme odeslali na Ukrajinu. Koncem února a začátkem března jsme poskytovali služby Ukrajincům zcela zdarma, což taky mělo vliv na zvýšenou poptávku,“ konstatuje.

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

Nejvyšší zájem je podle něj o okamžitý hotovostní převod, kdy se odesílatel osobně zastaví na pobočce firmy a během pěti minut odešle peníze. Příjemce v zahraničí je může dostat už za několik minut. Poplatek za převod činí kolem 2,5 procenta.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!