Fannie a Freddie se staví na nohy

Fannie Mae

Fannie Mae Zdroj: ctk

Snaha zachránit hypoteční giganty před problémy během nedávné finanční krize se americké vládě začíná vyplácet. Obě nejslavnější agentury totiž ministerstvu financí pošlou za první letošní kvartál tučné šeky. Největší americká hypoteční agentura Fannie Mae hospodařila v prvním čtvrtletí s rekordním ziskem 58,7 miliardy dolarů.

Pomohl jí k tomu účetní krok, díky němuž agentuře klesla daňová zátěž. Americkému ministerstvu financí tak Fannie Mae bude moci vyplatit dividendu v celkové výši 59,4 miliardy dolarů. Dařilo se také druhému hypotečnímu gigantovi Freddie Mac. Ten vyplatí ministerstvu financí dividendu ve výši sedmi miliard dolarů. Za zlepšeným finančním zdravím hypoteční agentury stojí rostoucí realitní trh ve Spojených státech, který zvýšil čistou hodnotu aktiv Freddie Mac.

Společnost uvedla, že rostoucí ceny nemovitostí na americkém trhu jí dovolily rozpustit některé opravné položky, které si na ztrátové hypotéky dříve vyčlenila. Výsledkem tak je druhý největší zisk v historii společnosti dosažený v prvních třech měsících letošního roku. Od začátku ledna do konce března vydělala Freddie Mac 4,6 miliardy dolarů, ve stejném období loňského roku to bylo jen 577 milionů dolarů. Na základě revidovaných podmínek státní pomoci, která Freddie Mac a jejího rivala Fannie Mae zachránila před bankrotem, musejí hypoteční agentury odevzdat americkému ministerstvu dividendu ve výši jejich majetku nad tři miliardy dolarů.

Agentura Freddie Mac je v zisku už páté čtvrtletí za sebou. Její poslední zisky vytlačily hodnotu vlastního majetku společnosti na deset miliard dolarů. Přes Freddie a Fannie americká vláda vlastní nebo ručí za devět z deseti nových hypoték. Duo hypotečních agentur dostalo od vlády 187 miliard dolarů finanční injekce, která je na podzim roku 2008 zachránila před kolapsem. Minulý měsíc ale Bílý dům poprvé oznámil, že společnosti nakonec vrátí více, než kolik si od daňových poplatníků půjčily. Podle Obamovy administrativy by se tak mělo stát do konce roku 2023.

Don Layton, šéf Freddie Mac, rád připomíná, že jeho firma dosáhla zisku již šest po sobě jdoucích čtvrtletí a úsilí managementu na znovuobnovení finančního zdraví společnosti. „To zahrnuje budování nového byznysu přes zaměření se na udržitelné vlastnictví nemovitostí,“ uvedl a dodal: „Vypořádali jsme se s dědictvím problémových úvěrů a přidali jsme nové vysoce kvalitní.“