Farmáři používají bitcoiny. Ušetří na bankovních poplatcích

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0, Antana via Flickr

Americké farmáře trápí bankovní poplatky za bezhotovostní platby. Hotovost téměř nikdo nepoužívá a finanční domy účtují tři procenta z plateb za realizaci transakcí, co je v málo ziskovém zemědělství problém. Někteří tak místo běžných měn začínají používat bitcoiny.

Digitální měna je totiž dostupná přes mobil a stačí jen několik kliknutí, aby se digitální peníze převedli z účtu zákazníka na účet prodejce. Navíc, bez zprostředkovatele, který by je obral o část již tak malého zisku. Informoval o tom portál npr.org.

Mezi průkopníky v téhle oblasti patří například farma La Nay Ferme v americkém městě Provo v Utahu. Její majitel Clinton Felsted říká, že se pro používání bitcoinů rozhodl, když ho oslovili tvůrci dokumentu Life on Bitcoin (Život s bitcoiny).

Felsted teď zkouší různé metody, jak svým zákazníkům placení pomocí digitální měny ulehčit. „Vzít si peníze sebou je skutečné riziko a bezpečnostní problém. S bitcoiny tohle riziko nevzniká a když potřebuji platit, nemusím hledat bankomat,“ říká v dokumentu.

Zhodnocení o 4000 procent

Bitcoin je populární zejména ve Spojených státech, jeho obliba ale roste celosvětově. Příkladem může být také Argentina, kde před dvěma lety založil zemědělec Santiago Zaz portál Tierra Buena, na kterém prodává organické potraviny vypěstované na své a na sousedních farmách. V současnosti na portálu probíhá 10 procent plateb v bitcoinech.

Rostoucí popularita digitální měny těší farmáře také nečekaným způsobem. Na jedné z největších burz s bitcoiny, bitstamp, stoupla hodnota jednoho bitcoinu z deseti dolarů (200 korun) na včerejších 394 dolarů (7962 korun), co představuje zhodnocení o téměř 4000 procent. Nevýhodou jsou ale prudké výkyvy kurzu.

Roste počet krádeží

Množí se ale problémy se zabezpečením digitálních peněženek. Ty jsou téměř úplně anonymní a jejich majiteli stačí na identifikaci jen e-mail. Díky tomu roste počet krádeží a hackerských útoků. Potom, jak minulý měsíc hackeři získali přístup ke bitcoinům o hodnotě milionu dolarů v Austrálii, před pár dny podobný útok zažil také český portál bitcash.cz s bitcoiny v hodnotě dvou milionů korun.

Kvůli neexistující právní úpravě a také nemožnosti vystopování použivatelů téhle digitální měny je jen velmi malá pravděpodobnost, že původní majitelé své bitcoiny někdy ještě uvidí.