Fed podporuje brzké utažení penězovodů, musí ale vyladit načasování

Dolary

Dolary

Členové měnového výboru americké centrální banky (Fed), kteří přemýšlejí, kdy začnou utahovat měnovou politiku, nemají problém s plánem předsedy Fedu Benem Bernankem. Ten v případě oživení ekonomiky počítá s omezením kvantitativního uvolňování ještě letos. Někteří členové dokonce volají po omezení přílivu nových peněz do ekonomiky již nyní. Ukazuje to záznam z posledního zasedání Fedu, které proběhlo 30. a 31. července.

Fedu však zatím chybí shoda na načasování. „Téměř všichni členové výboru souhlasili, že změna programu odkupu aktiv není zatím na místě, někteří uvedli, že čas na snížení objemu odkupovaných aktiv by mohl nastat již brzy,“ stojí v záznamu z jednání.

Nyní nakupuje Fed aktiva – především americké státní dluhopisy a na hypotéky navázané obligace – za 85 miliard dolarů měsíčně. Bernanke poprvé v červnu řekl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat.

Podle ekonoma newyorské pobočky banky Barclays Michaela Gapena ze záznamu vyplývá, že Fed je připraven na zahájení omezení přílivu peněz do ekonomiky v průběhu září.

Akciové trhy reagovaly na záznam z jednání měnového výboru nejednotně. Japonský akciový trh skončil půl procenta v minusu, stejně tak americký, zatímco evropské akcie rostly o půl až jedno procento. Výnosy amerických vládních dluhopisů, tedy cenných papírů, které Fed vykupuje ze všech nejvíce, vzrostly na dvouletá maxima. Jejich cena, která se pohybuje proti výnosům, tedy poklesla.

Akciové indexyAkciové indexy | E15

Zveřejnění záznamu z jednání měnového výboru opět urychlilo stahování investic z rozvíjejících se trhů. Dolar mírně rostl, zatímco například indická rupie spadla na nové dno.

Právě kvantitativní uvolňování hnalo letos ceny akcií vzhůru. Americký index S&P 500 posílil o 15 procent, britský FTSE 100 o osm procent.