Fed rozhoduje o konci levných peněz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Rotačky na tisk amerických dolarů se za posledních pět let nezastavily. Brzy už je ale americká centrální banka (Fed) nebude potřebovat.

Oči ekonomů celého světa se tento týden upínají na zasedání měnového výboru amerického Fedu, které začíná dnes. Měnový výbor musí učinit zásadní rozhodnutí o omezení lití peněz do ekonomiky, po kterém bude následovat poslední projev Bena Bernankeho jako guvernéra Fedu. Na začátku roku mu vyprší mandát na druhé funkční období.

Nejnovější zprávy z největší ekonomiky světa hovoří ve prospěch utahování penězovodů. Pozitivní zprávy v posledních týdnech přinesl trh práce, kde vzniklo více nových pracovních míst, než se očekávalo, silná data přišla z maloobchodu a v Kongresu došlo k dohodě o fiskální strategii, která by měla snížit nejistotu pro příští rok.

Fed v současnosti nakupuje cenné papíry za 85 miliard dolarů měsíčně. Hlavní kritérium, které si vytyčil pro omezení své uvolněné měnové politiky, je právě značné zlepšení výhledu pro pracovní trh. Měnový výbor se ale soustředí i na další ukazatele, aby vyhodnotil, zda je oživení trhu práce v závěru letošního roku udržitelné.

Širší makroekonomická data ze Spojených států naznačují, že tamní ekonomika by měla posilovat, zatím se tak ale příliš nestalo. To dává Fedu prostor jednat již na dnešním zasedání, nebo počkat do ledna, ale málo důvodů k delšímu otálení.

V rozhodování budou hrát roli také další faktory, například skutečnost, že trh amerických dluhopisů není v předvánočním období příliš likvidní, protože investoři utlumují své aktivity a čekají na začátek nového roku. Fed by také rád přišel s nějakým novým opatřením, které by světu ukázalo, že i přes omezování kvantitativního uvolňování to myslí s držením úrokových sazeb na nule po dlouhou dobu vážně.