Fed tento týden spustí operaci twist

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Snaha americké centrální banky Fed snížit dlouhodobé úrokové sazby amerických vládních dluhopisů dostala na finačních trzích přezdívku operace twist. V rámci této nové nekonvenční politiky spustí Fed ještě tento týden odprodej krátkodobých bondů.

V průběhu října chce Fed prodat krátkodobé dluhopisy za přibližně 44 miliard dolarů, za něž nakoupí obligace s delší dobou splatnosti. Velikost dvanácti říjnových nákupů dlouhodobých dluhopisů se bude pohybovat mezi 2,25 miliardy dolarů a pěti miliardami dolarů. Dodatečný nákup dluhopisů vázaných na inflaci bude představovat další jednu miliardu až 1,5 miliardy dolarů. První balík dluhopisů prodal Fed včera. V říjnu uskuteční také šest aukcí amerických bondů, z nichž první proběhne tento čtvrtek.

Podle nového plánu, jejž Fed představil v září, v průběhu následujících devíti měsíců nakoupí dluhopisy s delší dobou splatnosti za 400 miliard dolarů. Operace, jež má pomoci realitnímu trhu a americké ekonomice, bude financovaná z odprodeje dluhopisů s platností kratší tří let.

Výnos třicetiletých amerických vládních dluhopisů se včera pohyboval okolo 2,9 procenta, a nadále tak zůstává pod hladinou 3,25 procenta, kde se pohyboval před oznámením plánů Fedu. Naopak výnos dvouleté obligace se v posledních týdnech zvýšil z 0,16 na 0,25 procenta.

Index Barclays, jenž sleduje vývoj amerických vládních dluhopisů za letošní třetí čtvrtletí, vydělal již 8,55 procenta, jen těsně tak nepřekonal rekordních 8,75 ze čtvrtého čtvrtletí roku 2008 a období vrcholící finanční krize. Index Barclays Capital, jenž zahrnuje dluhopisy s delší dobou splatnosti než deset let, za uplynulé čtvrtletí vydělal 23,74 procenta, v posledním kvartále 2008 to bylo 24,03 procenta.

Podle analytiků Barclays Capital bude konečný dopad na výnosy amerických dluhopisů záležet na tom, jak se zachovají portfolio manažeři dluhopisových fondů. „Nemyslím, že by se nějak měnilo chování správců fondů,“ oponuje Chris Ondorf, portfolio manažer Western Asset Management.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.