Fed ušetřil americkým firmám na úrocích 700 miliard dolarů

New York

New York Zdroj: Libor Budinsky

Americké společnosti za uplynulých pět let ušetřily na úrocích díky měnové politice tamní centrální banky (Fed) na 700 miliard dolarů. Fed drží sazby blízko nule od konce roku 2008 a k tomu navíc nalil do ekonomiky biliony nových dolarů.

V důsledku velmi uvolněné měnové politiky banky pod taktovkou předsedy Bena Bernankeho poklesl v uplynulých pěti letech průměrný výnos amerických korporátních dluhopisů z 6,14 procenta na 4,6 procenta. Vyplývá to z údajů agentury Bloomberg. To ročně představuje 15,5 milionu dolarů uspořených za každou vypůjčenou miliardu.

Firmy s radostí rukavici hozenou centrální bankou zvedly. Prodloužily si splatnosti svých dluhopisů a od pádu investiční banky Lehman Brothers vydaly dluhopisy za rekordních 5,16 bilionu dolarů.

„Stimuly Fedu přinesly velkou úlevu celé ekonomice,“ řekl Bloombergu Michael Schlotman, finanční ředitel drogistického řetězce Kroger. Schlotman odhaduje, že platí ročně na úrocích o 80 milionů dolarů méně než před krizí. „Pravděpodobně to hodně firem zachránilo od krachu, protože si mohly své dluhy refinancovat za podstatně nižší sazby.“

Úrokové sazby FEDÚrokové sazby FED | E15

Více než dva tisíce amerických firem, které se financovaly přes dluhopisy, na úrocích ušetřily více, než je velikost celé švýcarské ekonomiky. Ta dosahuje roční hodnoty 632 miliard dolarů. Stalo se tak kombinací rekordně nízkých sazeb a programu odkupu dluhopisů, přes který Fed do ekonomiky nalil od prosince 2008 více než tři biliony dolarů.

Zavedené firmy vydávaly dluhopisy ještě podstatně levněji, než je uvedený průměr. Dokonce se financovaly pod úrovní inflace. Šance využily například firmy McDonalds, IBM či Microsoft. Softwarový obr na podzim vydal pětileté dluhopisy s výnosem pod jedno procento ročně, desetileté bondy pak s výnosem 2,2 procenta.

Investoři již nyní očekávají konec monetárních stimulů ze strany Fedu a výnosy začaly pomalu růst. Nadále jsou však hluboko pod předkrizovými úrovněmi. Telekomunikační společnost Verizon minulý týden umístila na trh obligace za 49 miliard dolarů při nejvyšší poptávce v historii firemních dluhopisů.