Finančí pyramida: Firma, před níž varovala ČNB, nevyplácí vklady

peníze, koruny

peníze, koruny Zdroj: profimedia.cz

Společnost Double Investments, před jejímiž aktivitami v minulosti varovala Česká národní banka a server Investujeme.cz ji označil za pyramidovou hru, přestala vyplácet vklady. Klienti, kteří zažádali o výplatu, své peníze na účet neobdrželi.

Firma, která v Česku působí jako organizační složka britské společnosti, nabízela termínovaný vklad s ročním úročením až 12 procent, což je několikanásobně nad běžnou úrovní na trhu. ČNB už v září 2010 upozornila, že aktivity britské firmy Double Investments Limited na českém trhu vykazují znaky kolektivního investování, pro které společnost nemá povolení stejně jako nemá povolení pro poskytování jiných finančních služeb.

Double Investments ale nadále nabízela vklady a tvrdila, že využívá soukromé pojištění vkladů v Británii. Ve skutečnosti je to ale běžné pojištění odpovědnosti, o pojištění vkladu v pojistce není ani zmínky, naopak je plná výluk a omezení plnění, píše Aktuálně.cz.

Web Investujeme.cz uvedl, že Double Investments nedostála svým závazkům vůči klientům, kteří podali výpověď vkladu. Peníze měly být vyplaceny ve dvouměsíční výpovědní lhůtě, to se ale nestalo. Společnost ale podle serveru popřela, že by měla potíže. Informace prý šíří skupina zprostředkovatelů, s níž se Double Investments rozloučila. Server už loni napsal, že ve vedení společnosti jsou Miroslav Sukač a Roman Černý, tedy lidé s exekucemi a v insolvenčním řízení.

V takzvaných pyramidových hrách, lidově zvaných letadlo, lidé svěřují peníze, aby byly zhodnoceny. Provozovatel společnosti ale peníze dál neinvestuje a prvním klientům vyplácí výnosy z peněz těch, kteří do systému vstoupili později. V okamžiku, kdy investoři chtějí peníze zpět, se systém zhroutí.