Finanční úřady loni prodaly v dražbě zboží za stovky milionů

Finanční úřad

Finanční úřad Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Berní úřady v Česku loni v rámci exekucí řešených prodejem movitých věcí a nemovitostí získaly 295 milionů korun. Berní úředníci tak za majetek daňových dlužníků získali dvaapůlkrát více peněz než v roce 2013. Na dračku v takřka šesti stovkách aukcí šlo především spotřební zboží a auta. Zájemci slyšeli hlavně na argument o nízké ceně a utratili v dražbách více peněz než v předchozích dvou letech dohromady.

„Co se obliby týče, zaznamenáváme větší zájem o dražby movitých věcí. Lidé v dražbách pořídili zboží za ceny až o dvě třetiny nižší oproti odhadu. Z pohledu konkrétních předmětů dražby vedou automobily, textil, elektronika, sportovní potřeby jako lyže, snowboardy či kola. Draží se ale i chaty, chalupy, domy a byty,“ uvedla mluvčí Finanční správy ČR Jitka Ježková. Část zboží podle ní skupují obchodníci, kteří je pak dál prodávají.

V červnu se tak například vydražilo 122 tisíc litrů nafty, z vyvolávací ceny 16,50 za litr se cena v závěru aukce zastavila na necelé dvacetikoruně. Srpnová dražba bavlněné příze nabídla cenu 30 tisíc korun za stopu délky, startovalo se za polovic. Takřka za trojnásobek vyvolávací ceny koncem loňského roku našel nového majitele areál bývalé olomoucké likérky, finanční úřad za prodej nemovitosti inkasoval přes patnáct milionů korun.

Jen do začátku června chystají domácí berní úřady bezmála osmdesát nových aukcí. Finanční správa ČR loni zorganizovala 559 dražeb, více než osmdesát procent jejich výnosu tvořil prodej movitých věcí. V aukcích se prodala například i stovka automobilů.