Finančník Hoffmann získá čtvrtinový podíl v J&T Finance Group

Bratislavský kancelářský projekt Westend Gate skupiny J&T

Bratislavský kancelářský projekt Westend Gate skupiny J&T Zdroj: J&T

Slovenský finančník Mario Hoffmann získá 24 procent akcií J&T Finance Group, která je mateřským podnikem finanční skupiny J&T. J&T Finance Group by zase měla převzít kontrolní podíl ve slovenském peněžním ústavu Poštová banka, kterou ovládá Hoffmannova společnost Istrokapitál.

Transakce, kterou musí schválit regulatorní orgány v ČR a SR a antimonopolní úřad na Slovensku, vyústí ve faktické propojení obou finančních skupin. Hoffmann získá podíl navýšením kapitálu J&T Finance Group. Nové podíly majitelů J&T Finance Group Jozefa Tkáče a Ivana Jakaboviče budou pak shodně po 38 procentech.

„Vstup Hoffmanna do akcionářské struktury J&T je logickým vyústěním téměř 15leté spolupráce. Nyní obě skupiny patří mezi největší hráče na domácím trhu, ale při úvahách o vstupu na finanční trhy zemí jako Polsko či Rusko se dostáváme do prostředí s daleko většími hráči,“ komentoval dohodu prezident J&T Jozef Tkáč.

„J&T a její zakladatele vnímám jako nejbližší obchodní partnery, se kterými si rozumíme nejen v byznysu, ale i lidsky. Propojení holdingů vytváří prostor pro uskutečnění projektů ve finančnictví, jakož i další společné investiční zájmy a rozvoj nových významných projektů. Takovým je přelomový biotechnologický projekt Axon, jehož výsledkem by měl být například lék proti Alzheimerově chorobě,“ uvedl předseda správní rady Istrokapitálu Mario Hoffmann.

J&T Finance Group vznikla v roce 1995. Do skupiny patří česká J&T Banka a řada dalších firem zaměřených například na investice a na správu aktiv, které působí v různých zemích. Majetek skupiny v roce 2011 stoupl o třetinu na 5,03 miliardy eur (130 miliard korun). Údaje za loňský rok společnost zatím nezveřejnila.

J&T Finance Group podle dřívějších informací v nejbližších dnech převezme zhruba 88 procent akcií peněžního ústavu Poštová banka. Na transakci se obě strany dohodly už dříve. Istrokapitál podle předchozích informací tisku přijde o kontrolu nad bankovním domem kvůli ztrátovým řeckým dluhopisům. Poštová banka vlastní také důchodovou správcovskou společnost, v níž si klienti šetří na penzi odkládáním části povinných důchodových odvodů. Hodnota majetku skupiny kolem Poštové banky v závěru loňska činila 3,4 miliardy eur.